Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Politika

Petraviču sargā trauslais līdzsvars valdībā

© Oksana DŽADANA, F64 Photo Agency

Sekojot skandālam ap labklājības ministri Ramonu Petraviču un cerot paskubināt premjeru šo situāciju atrisināt pēc iespējas ātrāk, opozīcijā esošā Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) Saeimā Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam iesniegusi jautājumu Par valdības neiecietīgo attieksmi pret aplokšņu algas maksājumiem. Taču ir skaidrs, ka ātrāk par šā gada budžeta pieņemšanu virzības šajā jautājumā nebūs.

K. Kariņš paudis, ka publiski izskanējusī informācija par ministres vīra Aleksandra Petraviča uzņēmumā Monēta, kurā R. Petraviča, savulaik, vadījusi finanšu lietas, it kā izmaksātajām aplokšņu algām jāvērtē sadarbībā ar Valsts ieņēmumu dienestu (VID). Premjers aicinājis R. Petraviču sadarboties ar VID. Savukārt uz jautājumiem par to, vai skandāls varētu kalpot par pamatu R. Petravičas demisijas pieprasīšanai, premjers neatbild.

Līdzīgu pozīciju ieņēmusi arī lielākā daļa koalīcijas partneru. Tā bezkompromisa tiesiskuma jēdzienu valsts politikā ienesušās Jaunās konservatīvās partijas Saeimas frakcijas priekšsēdētāja Juta Strīķe pauž, ka savu vērtējumu situācijai tā sniegs tikai pēc VID pārbaudes rezultātiem.

Savukārt Attīstībai/Par! uzskata, ka šis ir Ministru prezidenta kompetences jautājums un tikai K. Kariņš var pieņemt kaut kādus lēmumus par savas valdības ministru, piebilstot, ka VID noteikti jāveic pārbaude, skaidro partijas Saeimas frakcijas pārstāvis Andris Skride.

Savukārt organizācijas līdzpriekšsēdētājs Daniels Pavļuts norāda, ka šī situācija vistuvākajā laikā ir jāpārrunā koalīcijā, jo valdībai jāspēj parādīt, ka tā var risināt konstatētās problēmas.

Jaunās Vienotības pārstāvis Andrejs Judins norāda, ka ir saprotama sabiedrības vēlme risinājumu kutelīgajai situācijai rast jau šodien, bet uzsver, ka tā ir juridiska lieta, kura politiķiem nav jāizlemj. Kad būs informācija par pārbaudes rezultātiem, Jaunās Vienotības frakcija arī pieņems attiecīgu lēmumu, bet tagad nerīkosies, balstoties uz emocijām.

Interesanti, ka KPV LV, kuru pārstāv R. Petraviča, kas ir ne tikai ministre, bet vienlaikus arī Saeimas deputāte, situāciju nemaz nav pārrunājusi. Partiju pārstāvošie deputāti problēmas esamību atzīst, taču pagaidām nespēj izšķirties, kā to risināt, jo organizācijai ir pietiekami daudz citu iekšēju problēmu. Piemēram, četri frakcijas biedri, kas de facto ir opozīcijas pārstāvji.

Politologi gan norāda, ka politiķiem uzticamības latiņa ir krietni augstāka par ierindas cilvēku un R. Petravičai vajadzētu atkāpties no ministres amata. Neoficiālās sarunās tam piekrīt arī koalīciju pārstāvoši politiķi, taču viņi atgādina, ka valsts jau divus mēnešus dzīvo bez budžeta. Tādēļ līdz budžeta pieņemšanai nekādi asi manevri R. Petravičas jautājumā no premjerministra nav sagaidāmi. Un, ņemot vērā trauslo koalīcijas būvi, kura, draudot ar grūti prognozējamiem rezultātiem ārkārtas vēlēšanās, var sagrūt no niecīgākā satricinājuma, K. Kariņš, visticamāk, pievērs acis uz aizdomām.

Jau vēstīts, ka raidījumā Delfi TV ar Jāni Domburu bijušais uzņēmuma darbinieks Dainis Prātiņš apgalvojis, ka uzņēmumā Monēta ir maksāta aplokšņu alga. Vīrietis savulaik strādājis kompānijas transporta atzarā, pildot šofera pienākumus. D. Prātiņam nav skaidrs, kā «ar šādu reputāciju viņa nokļuvusi tik tālu», un autovadītājs raidījumā paudis, ka ministrei nav jāpaliek amatā, jo tā «ir naudas zagšana valstij un cilvēkam».