Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Politika

Tautu kaitina slavas dziesmas Levitam un viņa vājās angļu valodas zināšanas

© f64

Vairāki sabiedrībā pazīstami cilvēki ir vienojušies pilsoniskā iniciatīvā "Par izcilu Latvijas Valsts prezidentu", aicinot virzīt Egilu Levitu Valsts prezidenta amatam. Tikmēr sociālajos tīklos sākusies diskusija par to, ka Levita slavināšana sākot atgādināt padomju glaimus vadoņiem un atgādina masu histēriju.

Žurnālists Sandris Metuzāls sociālajos tīklos neslēpj: "Levits man likās visai simpātisks kungs... līdz brīdim, kad pasākumam pieslēdzās Māra Zālīte ar slavas dziesmām, kas ļoti atsauc atmiņā glaimus padomju vadoņiem. Tā viņi to nabaga Levitu beigās noraks."

Tam piekrīt arī citi sociālo tīklu lietotāji. "Levits laikam ir tik ideāls kandidāts, ka nelabvēļi, neatraduši skeletus skapī, grasās viņu norakt siekalainos glaimos. Šādi turpinot līdz jūnijam par Levitu neviens negribēs dzirdēt," uzskata @agenskalnietis.

"Lūk, man likās, ka man vienai tā pēkšņā ažiotāža sāk krist uz nerviem. Kāpēc tāda masu histērija, it kā tajā grāmatas prezentācijā būtu kaut ko saelpojušies," piekrīt "čivinātāji".

Tikmēr citi diskusijas dalībnieki uzskata - salīdzinot ar patreizējo Valsts prezidentu Raimondu Vējoni, Egils Levits tomēr ir respektablāka figūra.

"Levits uz fona ar Ogreinieti kurš jauc Ziemassvētkus ar Dziesmusvētkiem ir ok, bet kur palika kritiskā domāšana? Man gribētos vismaz 2-3 līdzvērtīgus kandidātus, debates utt.'

Jāatgādina, ka aicinājumu parakstījuši Georgs Andrejevs, Normunds Bergs, Juris Cālītis, Lidija Doroņina-Lasmane, Zaiga Gaile, Uģis Gruntmanis, Alvis Hermanis, Nora Ikstena, Dainis Īvāns, Viesturs Kairišs, Andris Kronbergs, Mārtiņš Ķibilds, Veronika Krūmiņa, Lauris Liepa, Dāvis Sīmanis, Inna Šteinbuka, Edgars Vērpe, Anna Viduleja, Andris Vilks, Māra Zālīte, Vilis Vītols, Anna Žīgure u.c. vairāk nekā 100 dažādu jomu pārstāvji.

Rakstniece Māra Zālīte atzina, ka, salīdzinot ar daudzo gadu rēnajiem un bezcerīgajiem prezidentūras gadiem, Levita kandidatūra ir kā spoža zvaigzne.

"Spīdums, kas šai zvaigznei piemīt, ceļas no dziļas inteliģences, no izcilas izpratnes par Latvijas vietu un lomu Eiropas un pasaules kontekstā. No spējas, un tas ir tik svarīgi, brīvi komunicēt četrās svešvalodās - angļu, vācu, franču un krievu. Latvijai ir ļoti nepieciešama zvaigzne, kas apspīd mūsu valsts tumšos beztiesiskos kaktus, un to Levits spēs, būdams augsti kvalificēts jurists. Tieši Levits lika juridiskos pamatus Latvijas valsts atjaunošanai, un visus šos gadus viņš ir bijis ciešā sasaistē ar Latviju. Mana pārliecība ir, ka viņš spētu visus putnus, kam nošļukuši knābji, ar savu lielo ticību Latvijas valstij un latviešu nācijai atkalt celt spārnos," pauda Zālīte.

Tāpat sociālo tīklu lietotāji ir pārsteigti par E. Levita vājajām angļu valodas zināšanām un slikto izrunu. Kā piemērs tiek piesaukts 2015. gadā tapušais sižets, kur Valsts prezidenta amata kandidāti tiek lūgti pēc komentāra angļu valodā. Ierakstā ir skaidri dzirdams, cik primitīva ir E. Levita leksika, bet izruna - ārkārtīgi neprecīza.
Sociālo tīklu lietotāji šo ierakstu komentē ar ironiju.
Ja saturs ir OK, izruna, ja tā nav tik slikta, ka nevar saprast saturu, nav tik būtiska. Šajā gadijumā saturs tiešām ir bērnudārza līmenī. "I'm from a country that is white..." vispār ir bīstams teikums, jo to var diezgan vienkārši pārprast.