Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

ASV valsts sekretārs sāk vizīti Eiropā, brīdinot par Krieviju un Ķīnu

© AP/Scanpix

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo pirmdien uzsāka piecu dienu vizīti Eiropā, Budapeštā uzsverot ASV intereses reģionā, kur ietekmi cenšas nostiprināt arī "sāncenši".

"Pārāk ilgi ASV nav bijušas šajā reģionā. Tas ir nepieņemami. Mūsu sāncenši aizpildīja tukšumu," ar Ungārijas kolēģi Pēteru Sijārto kopīgajā preses konferencē sacīja Pompeo.

Viņa vizīte notiek laikā, kad NATO partneru attiecības vājinājušās silto attiecību dēļ, kas Ungārijas premjerministram Viktoram Orbānam izveidojušās ar Krieviju un Ķīnu.

Domstarpības ASV un Ungārijas attiecībās izraisījuši arī Ungārijas pārmetumi par Ukrainā it kā vērojamo ungāru minoritātes tiesību ierobežošanu.

Ungārija pievienojusies Rietumu sankcijām pret Krieviju saistībā ar tās agresiju Ukrainā, tomēr Budapešta šīs sankcijas arī kritizējusi un iestājusies pret papildu soļiem.

Sabiedrotie nedrīkst pieļaut, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins "dzen ķīli starp draugiem un partneriem NATO", brīdināja Pompeo.

Savukārt Sijārto skaidroja, ka "mūsu attiecību ar Krieviju dēļ nav apšaubāms," vai Ungārija ir uzticams ASV partneris.

Pompeo arī brīdināja, ka darījumi ar Ķīnu, kas Centrālajā un Austrumeiropā īsteno vērienīgus investīciju projektus, "bieži vien ir ar zināmiem nosacījumiem" un rada ekonomisku un politisku parādu.

Vēl pirms vizītes ASV amatpersonas norādīja, ka Ķīnas telekomunikāciju milzim "Huawei" ir "spēcīga klātbūtne" Ungārijā.

ASV paudušas bažas, ka Ķīnas valdībai ir neoficiāla piekļuve telekomunikāciju iekārtām, kas tai ļauj veikt telefona zvanu un citu komunikāciju monitoringu.