Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Politika

"Attīstībai/Par!" varētu nominēt savu kandidātu Valsts prezidenta amatam

© Vladislavs Proškins/F64 Photo Agency

Partiju apvienība "Attīstībai/Par!" varētu nominēt savu kandidātu Valsts prezidenta amatam, sacīja AP līdzpriekšsēdētājs Daniels Pavļuts.

Vaicāts, vai koalīcija vienosies par vienu Valsts prezidenta amata kandidātu, Pavļuts norādīja, ka šāds ierosinājums ir izskanējis, taču vēl nav pieņemts lēmums šajā lietā. Koalīcija plāno pēc dažām nedēļām atgriezties pie šī jautājuma skatīšanas, norādīja politiķis.

Pašlaik ir apspriešanās laiks frakcijās, tajā skaitā AP deputātiem, norādīja politiķis. Viņš skaidroja, ka atbilstoši iepriekš publiski paustajam "Attīstībai/Par!" varētu arī nominēt savu kandidātu.

Politiskā spēka ieskatā, valsts augstākās amatpersonas vēlēšanu procesā svarīga ir caurspīdība un konkurence, kurā kandidātu vērtēšanā ir iesaistīta sabiedrība un "labākie sacīkstas ar labākajiem un cienīgākais uzvar". Pavļuts uzsvēra, ka ir nepieciešama publiska sacensība nevis tā kā tas ir bijis iepriekš, kad nav bijis zināms, kurš būs īstais kandidāts un kurā vēlēšanu kārtā tas "izleks ārā".

Reizē politiskais spēks uzskata, ka procesa noslēgumā koalīcijai vajadzētu vienoties par vienu kandidātu, jo nākamo Valsts prezidentu nevajadzētu ievēlēt, sadaloties koalīcija pārstāvju nostājai un ar opozīcijas balsīm, pauda politiķis.

Vaicāts par nostāju pret iespēju atbalstīt Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa pārvēlēšanu, ja viņš paustu gatavību atkārtoti pretendēt uz amatu, AP līdzpriekšsēdētājs norādīja, ka politiskais spēks jau pirms vēlēšanās ir paudis, ka arī Rīgas pilī ir vajadzīgas "jaunas vēsmas".

Taujāts par attieksmi pret Eiropas Savienības Tiesas tiesneša Egila Levita iespējamo kandidatūru, Pavļuts norādīja, ka ir dzirdēts, ka viņam atsevišķos jautājumos varētu būt konservatīva pozīcija, taču potenciālā pretendenta nostāja būtu jānoskaidro tiešā sarunā. Politiķis Levitu vērtē kā cienījamu potenciālo kandidātu un, ja viņš tiktu virzīts kā pretendents, AP būtu gatava viņu uzklausīt frakcijas sēdē, pavēstīja politiķis.

Valsts prezidenta vēlēšanas notiks 2019. gada pavasara otrajā pusē.