Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Kariņš: Jaunas budžeta prioritātes tiks izvirzītas 2020. gadā

© Ģirts Ozoliņš/F64 Photo Agency

Šī gada budžets izpilda visus iepriekš dotos solījumus, bet par jaunām prioritātēm varēs lemt 2020. gada budžeta kontekstā, piektdien pēc valdības ārkārtas sēdes žurnālistiem pauda Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Premjers uzsvēra, ka 2019. gada budžeta rāmis tika izstrādāts, nepalielinot nevienu nodokli, nepalielinot budžeta deficītu, kā arī izpildot visus valdības un Saeimas iepriekš paustos solījumus, tajā skaitā paredzot atalgojuma palielinājumu pedagogiem.

Premjers apliecināja, ka Saeimā 2019. gada budžetu plānots pieņemt 3. aprīlī, bet jau nākamajā dienā sākšoties darbs pie 2020. gada budžeta izstrādes, kurā tikšot iestrādātas Kariņa vadītās valdības prioritātes.

"Jāsaprot, ka divu nedēļu laikā, kopš strādā jaunā valdība, nevar atrisināt visus sasāpējušos jautājumus, tāpēc par jaunām prioritātēm tiks lemts, izstrādājot 2020. gada budžetu," sacīja premjerministrs.

Finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) norādīja, ka 2019. gada budžetā tika rasti papildus līdzekļi vairākām iniciatīvā, tostarp, lai turpinātu Latvijas Radio 4 un "lsm.lv" angļu un krievu valodas versiju darbību. Tika arī rasti papildus līdzekļi sociālo darbinieku atalgojuma celšanai.

Reirs sacīja, ka medikamentu pieejamībai reto slimību pacientiem no nepieciešamajiem 31,4 miljoniem eiro 2019. gada budžetā paredzēti trīs miljoni eiro, piebilstot, ka šogad šī iniciatīva tiks veikta kā pilotprojekts, bet vēlāk jau tiks lemts par papildus līdzekļu novirzīšanu.

Tāpat finanšu ministrs atzina, ka 2019. gada budžetā tika paredzēti līdzekļi arī pedagogu darba samaksas pieaugums, tomēr par lielāku finansējuma pieaugumu varēs runāt, izstrādājot 2020. gada budžetu.

Valdība arī neesot atbalstījusi virkni finansējuma pieprasījumu, piemēram, netika apmierināts VAS "Latvijas Pasts" lūgums pēc zaudējumu segšanas, kā arī, ņemot vērā demogrāfiskās tendences, tika samazināts finansējums uzturlīdzekļu garantiju fondam. Netika arī piešķirti papildus līdzekļi transporta kompensācijām.

Jau ziņots, ka Ministru kabinets piektdien ārkārtas sēdē apstiprināja 2019. gada budžeta rāmi, izdevumus paredzot 9,2 miljardu eiro apmērā, bet izdevumus - 9,4 miljardu eiro apmērā.