Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Politika

Gobzemu izslēdz no "KPV LV" Saeimas frakcijas [papildināta]

© Vladislavs Proškins/F64 Photo Agency

Saeimas deputāts Aldis Gobzems šodien izslēgts no partijas "KPV LV" Saeimas frakcijas, žurnālistus informēja frakcijas priekšsēdētājs Atis Zakatistovs.

Saeimas frakcijas sēdē par Gobzemu ir bijis slēgtais balsojums un vairākums atbalstījis viņa izslēgšanu. Par Gobzema izslēgšanu balsoja deviņi deputāti, pieci bija pret, savukārt viens nebalsoja, pastāstīja Zakatistovs.

Frakcijas priekšsēdētājs norādīja, ka šo lēmumu nevērtē, bet "pieņem zināšanai". Jautājums par Gobzema izslēgšanu sākotnēji nebija iekļauts frakcijas sēdes darba kārtībā, bet "parādījās" pie darba kārtības punkta "Dažādi", piebilda politiķis.

Gobzems pēc lēmuma pieņemšanas sarunā žurnālistiem pateicās Zakatistovam, kurš "šajā pietiekami vājprātīgajā laika posmā" ir bijis izcils frakcijas priekšsēdētājs.

Politiķis norādīja, ka šodien ir pozitīvi uzlādēts un ka kopā ar cilvēkiem, kas ir atsaukušies viņa aicinājuma radīt "jauno veidojumu", izveidos "jaudīgu, konkurētspējīgu, tautas veidojumu". Tas pārtapšot nopietnā kustībā ar līdz šim paustajiem ideāliem, sacīja no frakcijas izslēgtais deputāts.

Vaicāts, kāpēc nepasaka, ka "jaunais veidojums" būs partija, no frakcijas izslēgtais deputāts aicināja viņu nesteidzināt.

Taujāts par pirms vēlēšanām minēto "KPV LV" kandidātu līgumu, kas paredz nolikt deputāta mandātu frakcijas atstāšanas gadījumā, Gobzems norādīja, ka nav to parakstījis. Tāpat tas uz viņu neattiektos, jo neskarot gadījumus, kad persona tiek izslēgta no frakcijas, skaidroja politiķis.

"KPV LV" līderis Artuss Kaimiņš mediju pārstāvjiem apliecināja, ka viņš kopā ar citiem ir rosinājis lemt par Gobzema izslēgšanu. Politiķis nenosauca pārējos jautājuma iniciatorus.

Jau ziņots, ka pirmdien, 4.februārī "KPV LV" valde nolēma izslēgt no partijas Gobzemu.

Saskaņā ar "KPV LV" mājaslapā publicētajiem partijas statūtiem lēmums par izslēgšanu stājas spēkā vienu mēnesi pēc tā pieņemšanas. Šajā laikā biedrs partijas valdē var pārsūdzēt pieņemto lēmumu.

"KPV LV" dibinātājs Artuss Kaimiņš pēc valdes sēdes žurnālistiem sacīja, ka valde bija saņēmusi iesniegumus no partijas biedriem, rosinot Gobzema izslēgšanu. Partijas valdē ar šādu ierosinājumu bija vērsies arī pats Kaimiņš.

Ar balsu vairākumu Gobzems no "KPV LV" ticis izslēgts. Tomēr Kaimiņš neatklāja, kurš atbalstīja Gobzema izslēgšanu, jo balsojums bija slēgts. Neoficiāli izskanējis, ka par Gobzema izslēgšanu no partijas esot balsojis Kaimiņš, Nemiro un Miks Vizbulis, savukārt pret esot bijis Atis Zakatistovs un Linda Liepiņa.

Kaimiņš skaidroja, ka pārmetumi Gobzemam saistīti ar "sistemātisku partijas tēla graušana", tāpat ir bijis "daudz patoloģisku melu", kas izskanējuši no Gobzema arī no Saeimas tribīnes.

Gobzemam ir iespēja dibināt pašam savu partiju, ko viņš jau sen gribot darīt, norādīja Kaimiņš.

Viņš atturējās prognozēt, vai vēl kāds no "KPV LV" varētu sekot Gobzemam, bet šādu iespēju neizslēdza.

Partijas valde bija saņēmusi arī vairākus iesniegumus, kuros rosināts lemts arī par Kaimiņa izslēgšanu no "KPV LV".

Kā ziņots, partijas "KPV LV" Saeimas frakcija 30.janvārī nolēma turpināt darbu visu 16 deputātu sastāvā. Frakcijas sanāksmē tikai rosināts izslēgt piecus deputātus, kuri neatbalstīja Krišjāņa Kariņa (JV) veidoto valdību, tajā skaitā Gobzemu. Tomēr frakcijas vairākums šādu ieceri neatbalstīja, žurnālistiem pēc sanāksmes pavēstīja frakcijas priekšsēdētājs Atis Zakatistovs.

Frakcijas vadītājs uzskata, ka nav neiespējami strādāt kopā deputātiem, kuri atbalsta valdību un kuri to neatbalsta. Viņš skaidroja, ka var nošķirt informāciju, kas ir pieejama valdību atbalstošiem deputātiem un kas ir pieejama to neatbalstošajam "pieciniekam".

"Piecinieka" izslēgšanu atbalstīja tikai deputāti Kaimiņš un Aldis Blumbergs (KPV LV). Blumbergs žurnālistiem pauda viedokli, ka "de facto" šī neesot frakcija, jo deputātiem pašlaik nav vienota mērķa.

Par valdības apstiprināšanu janvārī balsoja 11 "KPV LV" deputāti, savukārt pieci balsoja "pret".

Domstarpības starp "KPV LV" politiķiem Kaimiņu un Gobzemu ir iezīmējušās vēl asāk pēc janvāra Saeimas sēdes, kurā Gobzems apgalvoja, ka Kaimiņš esot piedāvājis partijai saņemt 100 000 eiro "no Rūdolfa". Pēc tam Gobzems paziņoja, ka dosies uz Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju un liecinās pret Kaimiņu. Pēc tam arī sekoja iztaujāšana tiesībsargājošajā iestādē, pēc kuras Gobzems komentāros bija skops, norādot, ka ir parakstījies par informācijas neizpaušanu.