Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Politika

Bukmeikeri prognozē: Vai Gobzems pametīs arī "KPV LV" frakciju?

© Vladislavs Proškins, F64 Photo Agency

Domstarpības starp KPV LV līderiem Aldi Gobzemu un Artusu Kaimiņu pāraugušas iespēju abiem līdzdarboties vienā frakcijā, uzskata "Betsafe" bukmeikeri. Tādēļ iespēju, ka Gobzems mēneša laikā pametīs ne tikai partiju, bet arī KPV LV Saeimas frakciju, novērtē ar 65% varbūtību.

Aldis Gobzems par savu bijušo cīņu biedru Artusu Kaimiņu izsakās arvien nesaudzīgāk - pēc valdes lēmuma Gobzemu izslēgt no partijas bijušais premjera amata kandidāts sacīja, ka Artusu Kaimiņu par oligarhu dēvētais Rūdolfs Meroni "tur aiz vienas ķermeņa daļas", turklāt Kaimiņam "nav smadzeņu". Iepriekš Gobzems pēc paša iniciatīvas pat devās liecināt pret Kaimiņu Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (vismaz tā savu rīcību Gobzems pasniedza presei), un šādu lojalitātes trūkumu partijas dibinātājs Kaimiņš diez vai aizmirsīs, uzskata "Betsafe".

Problēmas KPV LV gan ir lielākas par divu cilvēku personīgajām ķildām. Frakcija ir sašķēlusies valdības atbalstītājos un oponentos. Tas nozīmē, ka daļa partijas deputātu dodas uz koalīcijas partiju sanāksmēm un valdības sēdēm, lai pieņemtu lēmumus par Latvijas attīstību, kamēr otra daļa deputātu meklē iespējas šos lēmumus kritizēt. "Betsafe" ieskatā šādu darba modeli KPV LV frakcija ilgi neizturēs.

Valdību neatbalstošā KPV LV deputātu "piecinieka" līderis ir Gobzems, tādēļ loģiski, ka tieši viņu valdības atbalstītāji cer izmest no sava loka. Pirmais solis ar Gobzema izslēgšanu no partijas jau ir sperts, taču nākamais būs sarežģītāks tāpēc, ka Gobzema izslēgšanai no frakcijas ir vajadzīgs 16 deputātu, nevis piecu valdes locekļu vairākuma balsojums. Iespējams, ka Gobzems kādā brīdī frakciju izlems pamest pats, ja šādu notikumu viņam būs ērtāk izskaidrot saviem atbalstītājiem, pieļauj "Betsafe".

Tāpat pastāv iespēja, ka Gobzems paliks KPV LV frakcijā ilgāku laiku, tomēr tādā gadījumā partijai būs jāizdomā kāds risinājums, kā frakcijai sastrādāties un kā nogludināt asumus Kaimiņa un Gobzema attiecībās. Iespējams, jaunu dzinuli partijai varētu dot izsludinātā biedru kopsapulce 23. februārī.