Kopš neatkarības atjaunošanas Saeima nav noraidījusi nevienu lūgumu izdot kādu deputātu

© Mārtiņš Zilgalvis, F64 Photo Agency

Kopš neatkarības atjaunošanas Saeima nav noraidījusi nevienu lūgumu izdot kādu deputātu kriminālvajāšanai, sacīja parlamenta Juridiskā biroja vadītāja Dina Meistere.

Tomēr savulaik deputāti nav piekrituši kratīšanai pie parlamentārieša. 2011.gadā Saeima noraidīja Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja lūgumu veikt kratīšanu toreizējā deputāta Aināra Šlesera dzīvesvietā, kam vēlāk sekoja Saeimas atlaišana un ārkārtas vēlēšanas.

Satversmē pašlaik noteikts, ka deputātu nevar apcietināt, izdarīt pie viņa kratīšanu, ne citādi aprobežot viņa personas brīvību, ja tam nepiekrīt Saeima. Deputātu gan var apcietināt, ja to notver pie paša nozieguma pastrādāšanas. Tāpat pret Saeimas locekli nevar sākt kriminālvajāšanu bez Saeimas piekrišanas.

Meistere norādīja, ka kopš neatkarības atjaunošanas nav bijis gadījumu, kad Saeima nepiekristu deputāta izdošanai kriminālvajāšanai.

Kā ziņots, Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija ceturtdien vēl nelēma par piekrišanu deputāta Jura Juraša (JKP) izdošanai kriminālvajāšanai, jo plāno turpināt diskusijas nākamnedēļ.

Deputāti vienojās šo sēdi sadalīt divās daļās - slēgtā un atklātā. Slēgtā daļa sākās ceturtdien, bet turpināsies nākamnedēļ, 29.janvārī. Vēlāk paredzēta arī komisijas sēde, kurā varēs piedalīties gan Judins, gan Jurašs, žurnālistiem pēc sēdes pastāstīja komisijas priekšsēdētāja Janīna Kursīte-Pakule (VL-TB/LNNK).

Komisijas priekšsēdētāja atturējās prognozēt, vai Saeima par šo jautājumu lems jau nākamnedēļ.

Pašlaik vairākas frakcijas vēl nav formulējušas savu nostāju balsojumam par Juraša izdošanu, tomēr citu politisko spēku paustais liecina, ka Saeimas vairākums varētu piekrist izdošanai.