Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

Valdība atbalsta 52 000 eiro piešķiršanu VDK dokumentu digitalizācijas turpināšanai

© F64 Photo Agency

Valdība šodien atbalstīja 51 976 eiro piešķiršanu Satversmes aizsardzības biroja (SAB) pakļautībā esošajam Totalitārisma seku dokumentēšanas centram, lai tas līdz 30. aprīlim varētu pabeigt digitalizēt tā rīcībā esošos bijušās Valsts drošības komisijas (VDK) dokumentus, kas ir jāpublicē līdz šī gada 1. maijam.

Birojā aģentūrai LETA skaidroja, ka, ņemot vērā to, ka jaunās politikas iniciatīvas tiks izskatītas tikai reizē ar 2019. gada budžeta projektu, SAB vērsās ar lūgumu pie Tieslietu ministrijas sniegt atbalstu finansējuma rašanā, lai varētu izpildīt "Par bijušās Valsts drošības komitejas dokumentu saglabāšanu, izmantošanu un personu sadarbības fakta ar VDK konstatēšanu" likumā noteikto uzdevumu noteiktajā termiņā.

Proti, ar likumu ir noteikts, ka TSDC pārējos tā rīcībā esošos dokumentus digitalizē līdz 2019. gada 30. aprīlim. Birojā uzsvēra, ka "ievērojot minēto, ir nepieciešams steidzami atsākt darbu pie dokumentu digitalizācijas, lai uzdevums būtu izpildīts likumā noteiktajā apjomā un termiņā."

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka decembrī interneta vietnē "kgb.arhivi.lv" publiskota daļa no VDK dokumentiem.

No publiskotajām kartītēm secināms, ka VDK interešu lokā bijis ļoti plašs personu loks - kartītes par VDK aģenta statusu tā dēvētajos "čekas maisos" atrodamas gan par garīdzniekiem, kultūras darbiniekiem un zinātniekiem, gan par bārmeņiem, šoferiem, metinātājiem, jūrniekiem un citiem. Tāpat tajos atrodami atsevišķu politiķu vārdi, kuri līdz šim nebija publiski izskanējuši, lai arī likums prasa šādas ziņas publiskot.

Paredzēts, ka no 2019. gada 1. maija publiski būs pieejami arī citi VDK dokumenti. Publicēšana notiks pēc to digitalizēšanas. Šī datubāze jau tiek solīta ar uzlabojumiem datu apstrādes un meklēšanas iespējās.