Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Politika

Saeimas komisija virza ideju, ka Valsts prezidenta kandidatūras jāiesniedz 10 dienas agrāk

© Ģirts Ozoliņš/ F64 Photo Ageny

Saeimas Juridiskā komisija šodien vienbalsīgi izskatīšanai pirmajā lasījumā atbalstīja likuma grozījumus, kas paredz, ka kandidatūras Valsts prezidenta vēlēšanām būs jāiesniedz desmit dienas agrāk, nekā noteikts pašlaik.

Likumā paredzēts noteikt, ka kandidatūras Valsts prezidenta amatam iesniedzamas Saeimas Prezidijam rakstveidā ne agrāk kā 60 dienas un ne vēlāk kā 55 dienas pirms esošā Valsts prezidenta pilnvaru laika beigām.

Savukārt pašlaik likumā ir paredzēts noteikt, ka kandidatūras iesniedzamas ne agrāk kā 50 dienas un ne vēlāk kā 45 dienas pirms Valsts prezidenta pilnvaru beigām.

Likumprojekta mērķis ir pagarināt laika periodu starp kandidātu izvirzīšanu un balsošanu Saeimas sēdē. Grozījumu iniciatori norāda, ka pašreizējais regulējums pieļauj iespēju, ka starp kandidātu izvirzīšanu un lemšanu parlamenta sēdē minimālais termiņš varētu būt piecas dienas.

Piecu dienu termiņš ir tik īss, ka jau iepriekš radījis problēmas, iztrūkstot kvalitatīvas kandidātu diskusijas medijos, tāpat sabiedrībai nav iespējas pilnvērtīgi paust viedokli par izvirzītajiem kandidātiem, pauž likumprojektu iesniegušie deputāti. Tāpēc pēc grozījumiem sagaidāmas plašākas atklātas diskusijas, norāda parlamentārieši.

Izmaiņas rosinājušas veikt partiju apvienības "Jaunā Vienotība" deputāti.

Valsts prezidenta vēlēšanas gaidāmas 2019.gada pavasara otrajā pusē.