Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Politika

Rumānija oficiāli pārņem ES prezidentūru

© Reuters/Scanpix

Rumānijai oficiāli pārņemot prezidēšanu Eiropas Savienībā (ES), Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers ceturtdien paziņoja šai valstij, ka nevar būt "nekāda kompromisa" cīņā pret korupciju.

Rumānija šomēnes sāka sešus mēnešus ilgo ES prezidentūru rotācijas kārtībā, lai gan tās kreisajai valdībai ir domstarpības ar Briseli jautājumos par likuma varu un cīņu pret korupciju.

Rumānija ir izpelnījusies EK nopēlumu strīdīgas tieslietu reformas dēļ, kas, kā norāda Brisele, graujot cīņu ar korupciju.

Ceremonijā, kas bija veltīta Rumānijas pirmās ES prezidentūras sākumam, Junkers un Eiropadomes prezidents Donalds Tusks aicināja šo valsti saglabāt uzticību Eiropas vērtībām.

"Eiropas Savienība ir tapusi no kompromisa, bet tad, kad ir runa par cilvēktiesībām, par likuma varu, par likuma varas ievērošanu, par cīņu pret korupciju, nekāds kompromiss nav iespējams," sacīja Junkers.

Rumānijas ES prezidentūras laikā bloku pirmoreiz atstās kāda no dalībvalstīm - Lielbritānija, kā arī notiks Eiropas Parlamenta vēlēšanas, kurās uz labiem panākumiem cer eiroskeptiķu partijas.

Rumānijas kreisā valdība pēdējā laikā sākusi pievērsties nacionālistiskai retorikai, kāda pirms tam bija dzirdama Ungārijā un Polijā.

Tusks, kurš par prieku klausītājiem nolasīja 10 minūšu garu runu rumāņu valodā, sacīja, ka šī valsts var kļūt par "labu piemēru vai drausmīgu brīdinājumu", un brīdināja nepakļauties populistiskās politikas vilinājumam.

"Tiem Eiropas Savienībā, kuri varētu domāt, ka spēlēšana ārpus pieņemtajiem noteikumiem un iešana taisnā virzienā nozīmē spēku, es saku: jums nav taisnība. Tas nozīmē vājumu," teica Tusks.

"Tiem, kas smagi strādā, lai aizstāvētu Eiropas vērtības, mūsu brīvības un tiesības, es saku: turpiniet cīnīties."

Ceremonija notika Bukarestes koncertzālē "Athenaeum", pie kuras simtiem demonstrantu protestēja pret Rumānijas valdību.

Uz ceremoniju nebija ieradies valdošās Sociāldemokrātiskās partijas (PSD) līderis Liviu Dragnja, kurš ir kritizējis ES kā "negodīgu" un apgalvojis, ka Brisele mēģina liegt Bukarestei "tiesības turēties pie saviem uzskatiem".