Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Bordāns nav pārliecināts, ka būtu atbalstāma Vējoņa pārvēlēšana

© Oksana Džadana, F64 Photo Agency

Jaunās konservatīvās partijas (JKP) līderis Jānis Bordāns nav pārliecināts, ka būtu atbalstāma Raimonda Vējoņa pārvēlēšana Valsts prezidenta amatā.

Intervijā telekanālam LNT Bordāns izteicās, ka Vējonis gan strādājot, tomēr vairāku iemeslu dēļ JKP šauboties par viņa pārvēlēšanas lietderīgumu. Šos argumentus Bordāns gan nenosauca, vien pieminot - "arī veselības stāvokļa dēļ".

Ja gribam kā valsts iet tālāk, tad varbūt tagad esot iespēja pamainīt situāciju arī "šajā laukā", izteicās Bordāns, vienlaikus uzsverot, ka JKP lēmumi par prezidenta amata kandidātiem vēl nav pieņemti.

Politiķis gan atzina, ka koalīcijas veidošanas sarunās viņš ir piedāvājis atrunāt "prezidenta jautājumu" jau tagad, taču kolēģu pozīcija bijusi visai atturīga, aicinot vispirms tikt galā ar valdības veidošanu.

Kā ziņots, arī opozīcijas partijas "Saskaņa" līderis Jānis Urbanovičs ir paudis šaubas par Vējoņa pārvēlēšanu, sakot, ka "Vējonis uzvedas kā cilvēks, kas necer un nedomā par savu atkārtotu ievēlēšanu". Politiķa vērtējumā, Vējonis esot izdarījis vairākas kļūdas un turpinot tās darīt. "Es vairs negaidu no viņa nekādus pozitīvus pārsteigumus," intervijā "Neatkarīgajai" sacīja Urbanovičs.

"Viņš neizdara lietas, kas neko nemaksā, bet kas ir žesti, kuri ir jāizdara - piemēram, Lāčplēša dienā nevajadzēja braukt uz Franciju, Dziesmusvētkos nevajag apsveikt Ziemassvētkos, ja "Saskaņai" ir lielākais balsu skaits parlamentā, nu iedot pamēģināt izveidot valdību... Lai tak pamēģina - dabūtu tikai savas 23 balsis, bet - Valsts prezidents nebūtu piedalījies "sarkano līniju" vilkšanā. Kā Vējonis var cerēt uz "Saskaņas" balsīm, ja viņš pat uz sarunām neaicina?" Vējoni kritizējis Urbanovičs.

Urbanovičs uzskata, ka topošā Krišjāņa Kariņa (JV) vadītā koalīcija "tādu kā viņš [Vējonis] neievēlēs". "Šī valdība ievēlēs kārtējo inkvizīcijas elementu. Inkvizīcija - tā jau nav tikai raganu dedzināšana. Inkvizīcija ir citādi domājošo iznīcināšana. Tiem, jaunajiem, kas tagad nonāk pie varas, viņiem ir savs, pareizais, viedoklis pret citiem, nepareizajiem. Viņu nostāja ir vienkārša: man tavs viedoklis nav svarīgs, jo tu esi nepareizajā partijā."

Arī "Saskaņai" varētu būt savs Valsts prezidenta amata kandidāts. "Kāpēc lai nebūtu? Visticamāk, būs, kaut vai tāpēc, lai mūsu frakcijas balsis uzreiz neieskaitītu kādās svešās spēlēs," teicis politiķis.