Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Politika

Bordāna partijas "spice" bruņojas ar operatīvā darba profesionāļiem

© Vladislavs Proškins/ F64 Photo Agency

Trijiem Jaunās konservatīvās partijas (JKP) valdes locekļiem, kuri ievēlēti Saeimā, deputāta palīgi ir savulaik no KNAB atbrīvotie operatīvā darba lietpratēji, liecina Saeimas mājaslapā atrodamā informācija.

Savukārt ceturtā JKP valdes locekle - Juta Strīķe - vispār nevienam neuzticas, jo viņai vismaz līdz vakardienai vēl nebija oficiāli pieņemts darbā Saeimas deputāta palīgs.

JKP valdes priekšsēdētājs Jānis Bordāns par savu deputāta palīgu izvēlējies bijušo KNAB Operatīvo pasākumu nodaļas vadītāju Jāni Circenu.

JKP valdes loceklis Juris Jurašs, kurš pazīstams arī kā bijušais KNAB Operatīvo izstrāžu nodaļas vadītājs, par savu palīgu Saeimā pieņēmis bijušo KNAB Operatīvo izstrāžu nodaļas priekšnieka vietnieku Māriņu Lodi. Jāatgādina, ka priekšnieks J. Jurašs un vietnieks M. Lode savulaik bija arī kursabiedri Policijas akadēmijā.

JKP valdes loceklis Krišjānis Feldmans par palīgu izvēlējies bijušo KNAB Izmeklēšanas nodaļas vadītāja vietnieci Signi Boli. Interesanti, ka iepriekšējā Saeimas sasaukumā S. Bole bija deputāta Mārtiņa Šica palīdze, respektīvi, viņa palīdzēja pavisam citai partijai - Latvijas Reģionu apvienībai. Turklāt S. Bole ne tikai vienkārši palīdzēja, bet arī ziedoja naudiņu šai partijai.

Ja ņem vērā, ka JKP frakcijas vecākie konsultanti ir bijusī KNAB Juridiskās nodaļas vadītāja Ilze Draveniece un bijušais Zemessardzes G-4 priekšnieks, Ģirta Valda Kristovska līdzgaitnieks Ainārs Bašķis (jāatgādina, ka savulaik Zemessardzes G-2 dienests tika uzskatīts par atjaunotās Latvijas Republikas pirmo profesionālo un spējīgo pretizlūkošanas dienestu, uz kura bāzes tika radīts Militārās pretizlūkošanas dienests), tad var uzskatīt, ka vismaz Saeimas telpās JKP ir pilnībā nodrošināta pret jebkuriem politisko konkurentu un ienaidnieku tīkojumiem.

Saeimas mājaslapā publiskotā informācija liecina, ka deputātu palīgu un frakcijas konsultantu algas ir ļoti niecīgas. Piemēram, pērnā gada novembrī J. Circens saņēmis tikai 433,08 eiro, M. Lode - 462,46 eiro, I. Draveniece saņēmusi divas algas: kā deputāta palīdze - 365,68 eiro, kā frakcijas vecākā konsultante - 185,86 eiro. Tas nozīmē, ka iztiku dzīvošanai šīm amatpersonām ir jāiegūst, vai nu paralēli strādājot kādā citā darbā, vai arī viņiem tiek piemaksāts no partijas kases jeb tā dēvētajiem iekšējiem resursiem.

Jāatgādina, ka 2016. gada vasarā tā laika KNAB priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks izdeva rīkojumu izbeigt dienesta tiesiskās attiecības ar KNAB Operatīvo izstrāžu nodaļas vadītāju J. Jurašu. Tika atbrīvoti arī Izmeklēšanas nodaļas vadītāja Lienīte Šikore un Operatīvo izstrāžu nodaļas priekšnieka J. Juraša vietnieks M. Lode. Pirms tam J. Streļčenoks no amata atbrīvoja arī ilggadējo KNAB priekšnieka vietnieci J. Strīķi.

Komentējot faktu par ierosinātajām disciplinārlietām pret četriem KNAB darbiniekiem, tostarp J. Circenu un J. Jurašu, ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers 2016. gada 17. martā Latvijas Radio norādīja, ka KNAB valda visatļautība attiecībā uz operatīvo darbību. Disciplinārlieta ierosināta, balstoties uz īpaši pilnvarota prokurora iesnieguma, kurš konstatējis kārtējo apzināto likuma pārkāpumu. «Mēs konstatējām atkal operatīvās darbības veikšanā pārkāpumus. Jūs sakāt, ka tā ir piekasīšanās? Nē. Tā ir visatļautība, kas vēl aizvien valda šajā iestādē attiecībā uz operatīvo darbību, kad šie cilvēki turpina uzskatīt, ka uz viņiem normatīvais regulējums neattiecas, jo, redziet, viņi apkaro korupciju. Arī apkarojot korupciju, likums ir jāievēro!» tolaik uzsvēra ģenerālprokurors.