Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Dombrovskis: Jaunā valdība nevarēs vēl vairāk palielināt budžeta deficītu

© F64

Jaunajai valdībai, veidojot 2019.gada budžetu, lielu manevra iespēju nav un tā nevarēs virzīties uz tālāku budžeta deficīta palielināšanu, intervijā norādīja Eiropas Komisijas viceprezidents Valdis Dombrovskis.

"Pašlaik Eiropas Komisija ir veikusi novērtējumu tam budžeta projektam, kurš tika iesniegts oktobra vidū un tas bija budžeta projekts bez politiku izmaiņām. Pašreizējais vērtējums ir, ka tas kopumā atbilst Eiropas stabilitātes un izaugsmes pakta prasībām. Bet nekādas lielās manevra iespējas tur vairāk nav. Tur nevar virzīties uz tālāku budžeta deficīta palielināšanu," norādīja Dombrovskis.

Viņš atgādināja, ka pērn Latvija Eiropas Komisijai izvērtēšanai iesniedza budžetu bez politiku izmaiņām, kas ir standarta procedūra valstīm priekšvēlēšanu situācijā. Taču, kad tiks apstiprināts īstais 2019.gada budžets, tas būs jāiesniedz atkārtotai vērtēšanai Eiropas Komisijā.

Iepriekš preses konferencē Dombrovskis arī atzina, ka papildus ienākumus neģenerē arī aizejošās valdības īstenotā nodokļu reforma. Turklāt tā īsti nepalīdz risināt vienu no galvenajām Latvijas problēmām - lielo ienākumu nevienlīdzību sabiedrībā.

"Otrs - šai reformai ir jūtama negatīva fiskālā ietekme, kas samazina manevra iespējas nākamo gadu budžetos. Tas attiecas arī uz 2019.gada budžetu. Līdz ar to ir jautājums, kādā veidā šī negatīvā fiskālā ietekme tiek kompensēta," norādīja Eiropas Komisijas viceprezidents.

Viņš atgādināja, ka par nevienlīdzības problēmu norādīts arī veselības aprūpes reformas sakarā.

"Par veselības aprūpes reformu mēs norādījām bažas arī savā ziņojumā, ka reformai var būt negatīva ietekme uz veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību noteiktām iedzīvotāju kategorijām. Tas jau atkal ir kontekstā ar ienākumu nevienlīdzības samazināšanu, jo ir skaidrs, ka tieši zemo ienākumu saņēmējiem valsts apmaksātu veselības aprūpes pakalpojumu pieejamības jautājums ir visaktuālākais," sacīja Dombrovskis.

Jau vēstīts, ka ieilgstot valdības veidošanas procesam un attiecīgi aizkavējoties 2019.gada valsts budžeta izstrādei un apstiprināšanai, šis gads tiks sākts ar tā dēvēto "pagaidu budžetu". Līdz šim aizejošā valdība ir apstiprinājusi Finanšu ministrijas sagatavoto 2019.gada budžeta plāna projektu, kurā valsts budžeta ieņēmumi 2019.gadā plānoti 9,178 miljardu apmērā, kas ir par 217 miljoniem vairāk nekā 2018.gadā, savukārt valsts budžeta izdevumi plānoti 9,205 miljardu eiro apmērā, kas ir par 96 miljoniem vairāk nekā 2018.gadā.