Latvijas vēstnieks: Neapmierinātības līmenis Krievijas sabiedrībā ir pietiekoši augsts

© F64

Krievijā eksistējošā stabilitāte iedzīvotāju vidū tiek uzskatīta par vērtību, norādīja Latvijas vēstnieks Krievijā Māris Riekstiņš.

Vēstnieks vērsa uzmanību, ka neapmierinātības līmenis Krievijas sabiedrībā ir pietiekoši augsts. Tomēr vienlaikus nevarot noliegt, ka sabiedrības ticība Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam sakņojas apstāklī, ka, salīdzinot ar 90.gadiem, valstī ir lielāka stabilitāte.

"Tas, ko līdz šim esmu novērojis, pildot vēstnieka pienākumus Krievijā, ir stabilitāte kā spēcīgs faktors, kas ietekmē cilvēku prātus. Neskatoties uz to, ka Krievijas iedzīvotājs varbūt ir neapmierināts ar kādu politikas elementu vai elementiem, eksistējošā stabilitāte tiek uzskatīta kā vērtība. Iespējams, tādēļ cilvēku vēlme ļoti lielās masās iziet ielās, nav spēcīga," pieļāva diplomāts.

Viņš skaidroja, ka liela Krievijas sabiedrības daļa ir neapmierināta ar pašreizējo Krievijas politiku, kam piemērs bija arī protesti pret pensionēšanās vecuma paaugstināšanu.

Vienlaikus daļa cilvēku arī uzskata, ka lielie līdzekļi Krievijas ārpolitikai, kas sevī ietver mērķi pozicionēt Krieviju kā lielu pasaules lielvaru, būtu novirzāmi citur. "Cilvēki uzskata, ka būtu daudz racionālāk naudu ieguldīt lietās, kas parastiem iedzīvotājiem ir daudz svarīgākas, piemēram, veselības aizsardzība, izglītība vai infrastruktūra," sacīja diplomāts.

Jau vēstīts, ka Putins oktobra sākumā parakstīja likumu par pensionēšanās vecuma paaugstināšanu, kas paredz, ka pensionēšanās vecums tiks pakāpeniski paaugstināts par pieciem gadiem, kamēr vīriešiem tas sasniegs 65 gadus, bet sievietēm - 60.

Putins ar šo ierosinājumu nāca klajā augustā, piekāpjoties spiedienam mīkstināt valdības iecerēto pensiju sistēmas reformu. Taču Putins arī uzsvēra, ka nepieciešams īstenot smagus un nepopulārus pasākumus, lai novērstu draudus pašreizējai pensiju sistēmai, kurus rada "smagās demogrāfiskās problēmas".

Krievijā notikuši vairāki protesti pret pensiju sistēmas reformu, kuru Putina ierosinātie grozījumi nav spējuši padarīt ļaudīm tīkamāku. Daudzviet notikuši protesti, kurus organizējuši gan Putina režīmam visumā lojālie komunisti, gan ārpussistēmas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs.

Pensionēšanās vecuma paaugstināšanu negatīvi vērtēja 85%, liecināja aptaujas rezultāti. Tikai ceturtā daļa cilvēku uzskatīja, ka Putina ierosinājumi par reformas mīkstināšanu situāciju uzlabojuši.

Tomēr Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs trešdien noliedza, ka Kremli satrauktu prezidenta reitinga kritums un ka Kremļa saimnieka galvenais mērķis esot "strādāt tautas labā".

Svarīgākais