Saeima turpinās darbu pie 73 iepriekšējā sasaukuma likumprojektiem

© Mārtiņš Zilgalvis/F64 Photo Agency

Saeima šodien nolēma no iepriekšējā parlamenta sasaukuma pārņemt 73 likumprojektus, lai turpinātu darbu pie šīm iecerēm.

Parlamenta kārtības rullis paredz: ja iepriekšējā Saeima savu pilnvaru laikā nav pabeigusi likumprojekta izskatīšanu, bet tas izskatīts vienā vai divos lasījumos, nākamais sasaukums savā pirmajā sesijā var lemt, vai likumprojekta izskatīšana ir turpināma. Šādā kārtībā atbildīgajai komisijai nodots likumprojekts tiek uzskatīts par pieņemtu pirmajā lasījumā.

Kopumā 13. Saeima varēja lemt par 145 likumprojektu pārņemšanu, kuru izskatīšana nav pabeigta iepriekšējā sasaukumā. Deputāti vairākās iepriekšējās sēdēs jau lēma par likumprojektu pārņemšanu.

Sešus likumprojektus, kurus rosināja turpināt skatīt šajā sasaukumā, deputāti tomēr noraidīja. Piemēram, tika noraidīts Valsts dienesta likumprojekts, kas paredzēja ieviest vienotas nodarbinātības attiecības civildienestā.

Deputāti arī noraidīja grozījumus Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā, kas paredzēja tehnisko palīglīdzekļu nodrošināšanā ieviest patērētāju tiešas izvēles principu un tehnisko palīglīdzekļu administrēšanas funkciju deleģēt Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijai

Starp likumprojektiem, pie kuriem deputāti nolēma turpināt darbu, ir grozījumi Iepakojuma likumā, kas paredz ieviest depozīta sistēmu dzērienu iepakojumiem. Plānotās sistēmas mērķis ir nodrošināt maksimālu iepakojuma atkārtotu izmantošanu.

Deputāti arī lēma, ka jāturpina darbs pie Vietējo pašvaldību referendumu likumprojekta, kas izstrādāts, lai noteiktu pašvaldību referendumu ierosināšanas un norises kārtību. Šādi referendumi plānoti, lai iedzīvotājiem nodrošinātu iespēju piedalīties jautājumu lemšanā pašvaldībā un ietekmēt domes darbu vietējo iedzīvotāju interesēs, iepriekš norādījuši likumprojekta autori Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā.

Viens no likumprojektiem, kuru Saeima vienojās turpināt skatīt, ir grozījumi Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā, kas paredz iespēju pašvaldībām brīvprātīgi apvienoties.

Tāpat 13.Saeima turpinās vērtēt grozījumus Valsts kontroles (VK) likumā, kas paredz VK pilnvaru paplašināšanu zaudējumu piedziņas jomā.

Deputāti turpinās darbu pie grozījumiem likumā "Par nelikumīgi represēto personu reabilitāciju", kas paredz paplašināt likumā noteikto reabilitējamo personu loku. Likuma grozījumi paredz precizēt nosacījumus par padomju okupācijas laikā represēto reabilitēšanu, lai tas attiektos uz papildus apmēram 2200 represētajiem, kuru gadījumus sākotnēji nevarēja minēt likumā PSRS armijas klātbūtnes Latvijā dēļ.

Jaunā Saeima arī lems par grozījumiem "Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likumā", kas paredz izmaiņas tabakas izstrādājumu tirgošanā, proti, lai tie veikalos vairs nebūtu pircējiem redzami un tos varētu iegādāties tikai pēc cenu lapas.

Deputāti turpinās darbu pie Nolietotu transportlīdzekļu apsaimniekošanas likumā, kas par neatbilstošu nolietoto transportlīdzekļu apsaimniekošanu paredzēs piemērot naudas sodu.

Parlaments turpinās darbu pie grozījumiem Kredītinformācijas biroju likumā, kas paredz sodīt kredītinformācijas biroja pakalpojumu sniegšanu bez licences.

Deputāti strādās arī ar Saeimas kārtības ruļļa grozījumiem, lai pilnveidotu parlamenta darba organizācijas regulējumu, kā arī strādās ar likumprojektu, kas paredz Latvijas Mazpulkiem nodot īpašumā nekustamo īpašumu Mežaparkā.

Politika

Pēc naktī uz piektdienu Libānā notikušajiem Izraēlas triecieniem pazudis kontakts ar Hašemu Safiedinu, kas tika uzskatīts par triecienā 27.septembrī nogalinātā šiītu kustības "Hizbollah" līdera Hasana Nasrallas potenciālo mantinieku, sestdien pavēstīja augsta līmeņa avots grupējumā.

Svarīgākais