Latvija riskē nokļūt "pelēkajā sarakstā", brīdina Teikmanis

© Inga Nestere, F64 Photo Agency

Jaunajai valdībai būs jādara viss iespējamais un arī neiespējamais, lai izpildītu Eiropas Padomes noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas ekspertu komitejas "Moneyval" rekomendācijas, jo to neizpildes gadījumā Latvijas nokļūšana "pelēkajā sarakstā" ļoti negatīvi ietekmētu mūsu valsts tautsaimniecību, šorīt intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" izteicās Latvijas vēstnieks ASV Andris Teikmanis.

Viņa vērtējumā "Moneyval" rekomendāciju ieviešanai atlikušais laika sprīdis ir ļoti īss, un risks, ka Latvija varētu nonākt "pelēkajā sarakstā", joprojām ir augsts.

"Mēs tiešām riskējam nokļūt šajā "pelēkajā sarakstā", un tad, ja jūsu kredītkarte netiks pieņemta Vācijā, tas būs mazākais no ļaunumiem. Samazināsies mūsu eksports, jo vienkārši būs apgrūtinātas transakcijas samaksai par piegādēm. Tas ļoti būtiski ietekmēs visu mūsu tautsaimniecību," brīdināja vēstnieks.

Jautāts, vai, pēc neoficiāli dzirdētā, Latvija patlaban dara pietiekami daudz, lai "Moneyval" rekomendācijas tiktu ieviestas noteiktajā termiņā, Teikmanis konkrētu atbildi nesniedza, vien norādīja, ka vērtējumi ir dažādi. Viņš sacīja, ka ASV patlaban ļoti cieši seko līdzi "ABLV Bank" likvidēšanas procesam, īpašu uzmanību pievēršot tā caurspīdīgumam un potenciālajām sekām, proti, tam, kas šī procesa rezultātā tiks atklāts, un vai kāda lieta nonāks arī līdz tiesai.

Kā ziņots, "Moneyval" noteikusi Latvijai pastiprinātu kontroles režīmu. Tā ziņojuma par Latviju kopsavilkumā skaidrots, ka kontroles režīms pastiprināts, jo Latvija saņēmusi zemu vai vidēju novērtējumu pēc vairākiem efektivitātes kritērijiem. "Moneyval" Latvijas rīcību atzīst par mazefektīvu divās jomās - patiesā labuma guvēju noteikšanā un masu iznīcināšanas ieroču izplatīšanas finansēšanas novēršanā.