Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Politika

Iespējams, trešdien būs skaidrība, vai var izveidot valdību Kariņa vadībā

© Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency

Nepieciešamais kompromisa gars starp potenciālajām valdību veidojošajām partijām vēl nav sasniegts, šodien pēc sarunām ar politiskajiem spēkiem sacīja "Jaunās Vienotības" (JV) premjera amata kandidāts Krišjānis Kariņš.

Kariņš sacīja, ka nevienai no partijām nebija būtisku iebildumu pret JV redzējumu par pamatprincipiem valdības veidošanai. Kariņš arī esot sadzirdējis no visiem pieciem politiskajiem spēkiem gatavību runāt un, iespējams, strādāt valdībā, ko viņš vadītu. Vienlaikus nav pazudušas atsevišķas pretrunas un politisko spēku "sarkanās līnijas".

"Nepieciešamais sadarbības un kompromisa gars, kas šādai valdībai ir vajadzīgs, manuprāt, vēl nav sasniegts," teica Kariņš. Viņš gan neizslēdza iespēju, ka to ir iespējams sasniegt.

Kariņš arī paudis apņēmību mēģināt izveidot šo valdību, tomēr vēl neesot skaidrības, vai pārējās partijas būs gatavas kompromisiem. Viņš nākamajā nedēļā sagaida atbildi no partneriem par gatavību pieņemt viņa vēl gaidāmo konkrēto piedāvājumu strādāt valdībā.

Kariņš atkārtoti pauda, ka Latvijā ir jāuzveido stabila, labēji centriskā valdība. Līdz šīm diviem politiskajiem spēkiem nav izdevies izveidot valdību, bet "Attīstība/Par!" (AP) atteikusies no ambīcijām uz premjera amatu.

Ja būs iespējams vienoties par koalīcijas modeli, tad nākamais jautājums būs par atbildības sfērām jaunajā valdībā. JV pirmdien, 14.decembrī, plāno pārrunāt šo jautājumu. Taujāts par JV vēlamām atbildības jomām jaunajā valdībā, Kariņš teica: "jūs man prasāt jautājumu ietvaros, kuros es nedomāju". Viņš prioritāte esot stabils vairākums, kas gatavs kompromisiem.

Kariņš pieļauj, ka trešdien vajadzētu būt zināmai galīgajai atbildei par to, vai ir iespējams izveidot valdību viņa vadībā.

Attiecīgais piedāvājums vēl tiks sagatavots un iesniegts partneriem nākamnedēļ. Kariņš norādīja, ka neplāno rīkot "pļāpātavas" starp partijām, lai atkal konstatētu, kur ir domstarpības. Ja JV valde piekritīs, tad Kariņš nākamnedēļ virzīsies uz priekšu un piedāvās savu redzējumu par koalīciju un atbildības jomu sadaļu. "Jaunnedēļas laikā būtu jānoskaidrojas, vai partijas ir vai nav ar mieru iet šajā virzienā," pauda JV premjera amata kandidāts.

Kā piebilda politiķis, ja partijas nebūs ar mieru, tad tā kā Kariņu Valsts prezidents Raimonds Vējonis pašlaik nav nominējis premjera amatam, tad "dzīve nemainītos" un tiktu gaidīta Vējoņa tālākā rīcība.

Ja izrādītos, ka partijas ir ar mieru un iezīmētos koalīcija arī ar atbildības jomu sadalījumu, tad Kariņš vērstos pie Vējoņa ar aicinājumu viņu nominēt kā valdības vadītāja amata kandidātu, skaidroja JV pārstāvis.

Līdz ar to Kariņš turpinātu darbu pie valdības veidošanas un atbilstoši ministru sadalījumam taptu valdības deklarācija, kur katras sfēras atbildību uzņemtos ministra amata kandidāts, norādīja pats politiķis. Viņš redz, ka valdības deklarācijai jātop "tikai tā", paužot, ka situācija kā līdz šim, kad visi sanāk vienā telpā un savstarpēji viens otram nepiekrīt, "tā nav aršana".

"Man ir vajadzīgs arkls un kārtīgs zirgs - skaidrs potenciāls ministra amata kandidāts, kas uzņemas atbildību par jomu, lai tas cilvēks organizē darbu un nonāk līdz rezultātam, un mēs varam piedāvāt valdību un iet līdz balsojumam Saeimā," pauda Kariņš. Tomēr līdz tam pašlaik ir "divu soļu" attālums, kas vēl jāveic, izteicās politiķis.

Kā ziņots, JV piedāvā potenciālajiem partneriem sadalīt atbildības jomas valdībā pēc paritātes principa, proti, katrs pārraudzītu vienādu jomu skaitu, neskatoties uz partijas pārstāvniecības apmēru Saeimā. Paredzēts, ka Saeimas priekšsēdētāja amats ir līdzvērtīgs ministra pozīcijai, tātad kopumā runa ir par 15 amatiem - 14 valdības locekļiem un parlamenta spīkers.

AP topošajā valdībā ir ieinteresēta uzņemties Finanšu ministrijas (FM), Veselības ministrijas (VM) un Aizsardzības ministrijas (AM) pārraudzību.

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) pagaidām iespējamo pārraugāmo ministriju skaitu saista ar koalīcijas lielumu, reizē šodien sarunās ar partiju apvienību JV pārrunāta interese par Zemkopības ministriju (ZM), AM, Satiksmes ministriju (SM) un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM).

Jaunā konservatīvā partija (JKP) veidojamajā valdībā vēlētos pārraudzīt trīs ministrijas - Iekšlietu ministriju (IeM), Izglītības un zinātnes ministriju (IZM), kā arī VARAM vai SM.

"KPV LV" solījusi vēlētājiem būtisku reformu īstenošanu, tāpēc jaunajā valdībā varētu uzņemties atbildību par Ekonomikas ministriju (EM) un VARAM.

Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) jaunajā valdībā vēlētos turpināt pārraudzīt VARAM un Kultūras ministriju (KM), kā arī varētu uzņemties atbildību par Labklājības ministriju (LM), IZM, kā arī IeM).