Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Politika

Noskaidro, kuras partijas iegūtu papildu balsis, ja uz vēlēšanām būtu jāiet obligāti

© Dmitrijs Suļžics, F64 Photo Agency

Ja dalība 13.Saeimas vēlēšanās būtu obligāta, tad papildu balsis iegūtu partijas "Saskaņa", "KPV LV" un Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), liecina domnīcas "Providus" un Baltijas Mediju izcilības centra sadarbībā ar pētījumu aģentūras SKDS atbalstu veiktais pētījums.

Biežākie iemesli, kādēļ Latvijas pilsoņi bija uzskatījuši par nepieciešamu piedalīties pēdējās parlamenta vēlēšanās, bija pilsoņa pienākums - šādu atbildi izvēlējušies 28% aptaujāto, cerība uz labāku nākotni - 21%, vēlme atbalstīt kādu noteiktu partiju vai kandidātu - 17%, vēlme paust savu viedokli - 10%, lai veco valdību un Saeimu nomainītu jauni politiķi - 6%.

Vēl 5% aptaujāto tika norādījuši, ka vēlēšanās piedalās vienmēr. Tikpat liels iedzīvotāju īpatsvars bija norādījuši, ka vēlēšanās piedalījušies, jo jūt atbildību par to, kas notiek Latvijā, jo ir Latvijas patrioti, savukārt pa 3% aptaujāto vēlētāju bija izvēlējušies atbilžu variantus, ka piedalījās vēlēšanās, jo katrai balsij ir nozīme vai vēlēšanās pievienojās ģimenei.

8% aptaujāto nespēja izskaidrot savu motivāciju piedalīties vēlēšanās.

Starp biežākajiem iemesliem nedoties vēlēt tika uzsvērts uzskats, ka no balsošanas nekas nekļūs labāk - 16%, neziņa, par ko balsot vai atbilstošu kandidātu trūkums - 14%, neieinteresētība politikā - 10%, aizņemtība - 9%, jēgas neredzēšana - 9%, veselības problēmas - 7%, ticības un uzticības trūkums - 7%, vēlētāja apliecības neesamība - 7%, laika trūkums - 6%, vai atrašanās ārpus Latvijas - 5%.

Pētījumā secināts, - ja dalība vēlēšanās būtu obligāta, tad papildu balsis 13.Saeimas vēlēšanās iegūtu "Saskaņa", "KPV LV" un ZZS.