Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

"Jaunā Vienotība" gatava veidot valdību [papildināts]

© Vladislavs Proškins/F64 Photo Agency

Partiju apvienība "Jaunā Vienotība" (JV) ir gatava sākt konsultācijas ar pārējām partijām, lai noskaidrotu, vai ir stabils vairākums, kas varētu vienoties par topošās valdības kopīgi darāmajiem darbiem, žurnālistiem pēc JV valdes sēdes sacīja politiskā spēka priekšsēdētājs Krišjānis Kariņš.

No šīm konsultācijām varēšot secināt, vai valdības vadību varētu uzņemties Kariņš. Ir skaidrs tas, ka valdības veidošanas procesā kādas partijas nav varējušas, bet citas - teikušas, ka nav gatavas uzņemties valdības vadīšanu, sacīja Kariņš.

Tāpat viņš teica, ka vairāki politiskie spēki izteikuši atbalstu viņa kandidatūrai, un JV kopumā ir gatava uzņemties jaunās valdības vadību.

Kariņš gan uzsvēra, ka viņš vēl nav Valsts prezidenta nominētais premjera kandidāts, kā arī nav šo jautājumu ar prezidentu pārrunājis. "Mēs kā politiskais spēks reaģējam uz to, ko citas politiskās partijas publiskajā telpā ir teikušas," norādīja Kariņš.

Tuvākajās dienās JV sagatavos savu redzējumu un sāks aicināt partijās uz divpusējām konsultācijām par jaunās valdības topošajiem darbiem. Pēc Kariņa domām, būtu "tikai pareizi un loģiski", ja visi "centra labējie, eiropeiskie spēki" varētu kopā sadarboties. Līdz šīm vienošanos esot kavējušas dažu partiju "sarkanās līnijas" par sadarbību ar citiem politiskajiem spēkiem, uzskata Kariņš.

Līdz ar to JV uzrunās partijas, kas jau iepriekš bija iesaistītas valdības veidošanā - Jauno konservatīvo partiju, "KPV LV", "Attīstībai/Par!", Zaļo un zemnieku savienību un nacionālo apvienību "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK.

Kariņš neprognozēja, cik ilgs laiks konsultācijām būs nepieciešams. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka JV šo procesu nevilcinās.

"Mans mērķis būtu izveidot stabilu, ilgtspējīgu valdību," akcentēja Kariņš. Ja partijas par to vienosies, tad varētu aicināt Valsts prezidentu Raimondu Vējoni nominēt viņu premjera amatam. Ja politiķiem neizdotos vienoties, tad "varētu arī paziņot, ka vienkārši nav stabila vairākuma", stāstīja politiķis.

Kariņš vēl neprecizēja, kura būs pirmā partija, ar kuru tiks sāktas konsultācijas par valdības izveidi.

Kā ziņots, Vējonis tuvāko dienu laikā neiesaistīties valdības veidošanas procesā, tādējādi respektējot partiju pausto vēlmi turpināt konsultācijas, aģentūra LETA uzzināja Valsts prezidenta kancelejā.

Otrdien pēc tikšanās ar prezidentu JV Saeimas frakcijas vadītājs Ainars Latkovskis norādīja, ka vispirms jādod iespēja izveidot valdību lielākām frakcijām. Ja valstī būs politiskā krīze, un citas lielākas partijas nespēs izveidot valdību vai tām nebūs atbilstoša kandidāta, tad JV var šo darbu paveikt, sacīja Latkovskis, uzsverot, ka pašlaik Latvijā nav politiskās krīzes.

Savukārt citu partiju pārstāvji pauda gatavību apspriest Kariņa kandidatūru premjera amatam, pieļaujot, ka partijas varētu vienoties par atbalstu viņam.

Partijām jau ilgāk par diviem mēnešiem neizdodas panākt vienošanos par topošo valdību. Iepriekš prezidents bija nominējis divus premjera kandidātus - Jāni Bordānu (JKP) un Aldi Gobzemu (KPV LV), bet viņiem valdību izveidot neizdevās, līdz ar to nominācijas tika atsauktas.