Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Deputātu ienākumu deklarācijas: Dombrovskim 206 000 eiro parāds, Pabrikam - 145 000 eiro uzkrājums

© Romāns Kokšarovs, F64 Photo Agency

"Saskaņas" nominālā premjera amata kandidāta Vjačeslava Dombrovska parādsaistības ir aptuveni 206 000 eiro, liecina politiķa ienākumu deklarācija, kuru viņš iesniedzis, stājoties Saeimas deputāta amatā. Savukārt partiju apvienības "Attīstībai/Par" (AP) premjera amata kandidāta Arta Pabrika, kurš vēl gaida uz nomināciju atbildīgajam amatam, uzkrājumi ir ap 145 000 eiro.

Skaidras vai bezskaidrās naudas uzkrājumus, kuru summa pārsniegtu 20 minimālās mēnešalgas jeb 8600 eiro, politiķis nav uzrādījis, taču viņam pieder pāris nekustamie īpašumi Rīgā un Garkalnē un "Fiat Freemont" džips.

Iepriekšējo ieņēmumu deklarāciju Dombrovskis bija iesniedzis vairāk nekā pirms gada, un tajā viņš bija uzrādījis 315 000 eiro parādsaistības, kas pamatā tika izveidojušās, pēc politikas pamešanas 2015.gadā iegādājoties privātmāju ar zemi un šim mērķim iztērējot 300 000 eiro.

Pēc ilgāka laika deklarāciju iesniedzis arī "Saskaņas" politiķis Nikolajs Kabanovs. Viņš, stājoties Saeimas deputāta amatā, uzrādījis 10 000 eiro uzkrājumus skaidrā naudā un 34 000 eiro uzkrājumus bezskaidrā naudā, savukārt politiķa parādsaistības, ja tādas ir, nepārsniedzot 20 minimālās algas. Politiķim pieder 2002.gadā ražota "Volvo" automašīna, bet nepiederot nekustamie īpašumi.

Iepriekšējo deklarāciju Kabanovs bija iesniedzis pirms aptuveni trim gadiem, un šajā laikā tajā nekas daudz nav mainījies - salīdzinoši tolaik Kabanovs bija uzrādījis aptuveni 20 500 eiro uzkrājumus bezskaidrā naudā, bet skaidras naudas uzkrājumi uzrādīti nebija.

Partiju apvienības "Attīstībai/Par" (AP) premjera amata kandidāta Arta Pabrika, kurš vēl gaida uz nomināciju atbildīgajam amatam, uzkrājumi ir ap 145 000 eiro, liecina politiķa ienākumu deklarācija, kuru viņš iesniedzis, stājoties Saeimas deputāta amatā.

Līdz iekļūšanai Saeimā Pabriks vairākus gadus bija Eiropas Parlamenta deputāts un publiskas atskaites par savu materiālo situāciju nesniedza. Pabrika ienākumu deklarācija rāda, ka minēto summu politiķis uzkrājis divās Latvijas finanšu iestādēs eiro un britu mārciņās. Parādsaistības, kuru summa pārsniegtu 20 minimālās mēnešalgas jeb 8600 eiro, politiķis nav uzrādījis.

Pabrikam pieder četri nekustamie īpašumi Iršu pagastā un Engures novadā, "Toyota Land Cruiser" džips, bet pērn viņš līzingā iegādājies arī automašīnu "Mini Countryman".

Iepriekšējo deklarāciju Pabriks bija iesniedzis pirms aptuveni četriem gadiem, un kopš tā laika ir nedaudz pamainījies politiķa autoparks un palielinājušies bezskaidras naudas uzkrājumi, kuru kopējais apmērs tolaik bija uzrādīts aptuveni 65 000 eiro.

Pēc aptuveni trīs gadu pauzes deklarāciju iesniedzis arī viens no AP līderiem Daniels Pavļuts, taču tā vēl nav publiski pieejama. Kļūstot par deputātu, pirmo reizi deklarāciju iesniedzis AP politiķis Mārtiņš Staķis, kurš līdz darbībai politikā nodarbojās ar kafijas un tējas tirdzniecību un sabiedrisko ēdināšanu. Staķis nav uzrādījis bezskaidras naudas uzkrājumus vai parādus, kas pārsniegtu 20 minimālās algas, taču skaidrā naudā viņš glabājot 10 000 eiro.

Tikmēr citi redzami AP politiķi - Juris Pūce un Mārtiņš Bondars - Saeimā nonāca no Rīgas domes, kur viņiem kā deputātiem arī iepriekš bija jāsniedz valsts amatpersonu deklarācijas. Piemēram, Pūces deklarācija par pagājušo gadu uzrāda nepilnu 33 000 eiro ienākumus, divas trešdaļas no kuriem gūti viņa paša uzņēmumā SIA "EPKO", nepilnu 10 000 eiro parādsaistības un 54 000 eiro vērtu aizdevumu, taču viņam nav bijis uzkrājumu, kas pārsniegtu 8600 eiro.

Savukārt Bondars 2017.gadā uzrādīja aptuveni 29 000 eiro ienākumus, kas bija gūti Saeimā un Rīgas domē, parādsaistības viņam neesot bijušas, bet pats politiķis bija izsniedzis aptuveni 55 000 eiro aizdevumus. Arī uzkrājumus, kas pārsniegtu 20 minimālās mēnešalgas, Bondars nebija uzrādījis, bet bija norādījis, ka viņam pieder finanšu instrumenti nepilnu 1000 eiro vērtībā.