Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika

Gobzemam darījumi ar apjomīgā krāpšanas lietā iesaistītu personu

© F64 Photo Agency

Kādu laiku Ministru prezidenta amata kandidāta Alda Gobzema mājas bija Vecrīgas dzīvoklis, kas piederēja Krievijas bankas “Otkritie” patukšošanā iesaistītai Latvijas pilsonei Marijai Kovarskai. Gobzems bija arī sievietes advokāts un bija izsniedzis viņai aizdevumu, atsaucoties uz LTV raidījumu “de facto” ziņo portāls "lsm.lv".

Kovarska un viņas vīrs Ruslans Pinajevs bija starp tām personām, ko banka “Otkritie” iesūdzēja par 150 miljonu dolāru izkrāpšanu no bankas. Anglijas tiesa viņus arī atzina par vainīgiem.

Spriedumā visai detalizēti var izlasīt, ka “Otkritie” darbinieks Pinajevs 2011.gada oktobrī iegriezās smalkā Ženēvas juvelieru veikalā, un nopirka 10 karātu briljanta gredzenu, samaksājot vairāk nekā pusotru miljonu dolāru. Gredzenam pakaļ viņš atnāca pēc dažām dienām. Šoreiz ar sievu pie sāniem. Pāris ne tikai paņēma gredzenu, bet nopirka vēl divus, šoreiz ar rozā un dzelteniem briljantiem. Par tiem samaksāja vēl apmēram divus miljonus dolāru.

Pinajevs tiesā skaidroja, ka naudu pārvērtis briljantos, jo baidījies no eirozonas sabrukuma. Taču tiesnesis nenoticēja, bet secināja, ka gredzenus varētu vieglāk pārvest uz Izraēlu. Uz turieni pāris pārcēlās un pieņēma jaunus vārdus. Abi arī no bankas skaidrā naudā izņēma pusmiljonu Šveices franku. Šī nauda bijusi ieskaitīta no “Latvijas krājbankas” īpašnieka Vladimira Antonova kontrolētas Bahamu kompānijas “Gemini”.

Pinajeva sieva Kovarska ir bijusī “Parex bankas” augsta līmeņa darbiniece. Latvijā viņas advokāts strīdā ar “Otkritie” bija Aldis Gobzems.

Taču Gobzems bija ne tikai Kovarskas advokāts, viņš arī dzīvoja viņai piederošā dzīvoklī - gandrīz 170 kvadrātmetrus plašā dzīvoklī Vecrīgā, Grēcinieku ielā 22.

Un tas vēl nav viss. Pēc Zemesgrāmatas spriežot, Gobzems bija aizdevis Kovarskai naudu. Minēts aizdevuma līgums, kurš gan ticis reģistrēts Zemesgrāmatā trīs gadus pēc noslēgšanas, kad banka “Otkritie” jau bija vērsusi pret Kovarsku prasību.

Dzīvoklis vairākus gadus bija ieķīlāts par labu Gobzemam. Hipotēkas apmērs pieauga līdz 320 tūkstošiem eiro.

Jāatgādina, ka Kovarska 2011.gadā, kas it kā notika darījums ar Gobzemu, varēja atļauties miljonus vērtus gredzenus. Uz viņas vārda tika nopirkta arī villa Ženēvas pievārtē par 24 miljoniem dolāru, no kuriem lielākā daļa nākusi no “Latvijas Krājbankas” īpašnieka Antonova kontrolētas kompānijas.

Kādēļ šai turīgajai sievietei vajadzēja aizņemties no advokāta Gobzema?

“Es kā privātpersona esmu varējis dzīvē darīt daudz ko, tas nav nekas nelegāls. Paldies,” Gobzems nevēlas skaidrot, kā viņš pazīst Kovarsku, vai tiešām viņai aizdevis naudu un kas tā par naudu.

Citā Anglijas tiesas spriedumā lasāms, ka Gobzems 2014.gadā pārskaitījis 11 tūkstošus eiro Kovarskas advokātiem Londonā. Kovarska liecinājusi, ka naudu devuši viņas vecāki, bet tiesnesim nekļuva skaidrs, kāpēc bijis jāizmanto Gobzems kā starpnieks.

Gobzems par pārskaitījumu skaidrību nevieš: “Es neatceros precīzi, bet ja tā ir bijis, tad tā ir bijis.”

Anglijas tiesa no Kovarskas nolēma piedzīt 20 miljonus eiro. Šogad izsolēs pārdoti divi viņai piederoši dzīvokļi Rīgā. Naudu neesot saņēmis Gobzems, kā aizdevuma devējs, bet banka “Otkritie”.

“de facto” zināms, ka Grēcinieku ielas dzīvoklī Gobzems dzīvoja jau 2013.gadā un viņš bija norādīts kā iemītnieks pirms šogad notikušās izsoles.

Iespējams, no Kovarskas tiek piedzīti līdzekļi arī citās valstīs. Sieviete pērn Latvijas tiesu informējusi, ka viņai noteikts aizliegums pamest Izraēlu. Kur atrodas briljantu gredzeni, nav zināms.

Viens no neatbildētiem jautājumiem Gobzema veidotās valdības sakarā bijis, vai pašam premjeram būs tiesības strādāt ar valsts noslēpumu. Izlūkošanas un pretizlūkošanas iestāde Satversmes aizsardzības birojs (SAB) uzskata, ka Gobzema pagātne vēl jāpārbauda.

Gobzems pārliecināts, ka viņa darījumi ar krāpšanas lielā iesaistīto Kovarsku nevar stāties ceļā pielaides saņemšanai.