Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

Politologs: Iespējams, Gobzems vēlas pamest "KPV LV"

© F64

Ja premjerministra amatam nominētais Aldis Gobzems (KPV LV) ir nonācis "prāta aptumsumā", viņš var mēģināt vienatnē izveidot profesionāļu valdību, taču ir interesanti, kādi cilvēki piekristu šādai avantūrai, komentējot Gobzema ieceri veidot profesionāļu valdību, norādīja Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes asociētais profesors Ojārs Skudra.

Viņš norādīja, ka pašreizējā situācijā rodas jautājums par "KPV LV" šķelšanos, savukārt minēto Gobzema rīcību varētu interpretēt kā apzinātu rīcību ar mērķi pamest "KPV LV".

Viņš skaidroja, ka esošajā situācijā ir vairāki neatbildēti jautājumi, tostarp par Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa sniegto mandātu Gobzemam, jo nav pieejams šī prezidenta lēmuma saturs un tajā var būt teikts jebkas.

Skudra skaidroja, ka Gobzems nerīkojas pretēji Satversmei, jo tur nav teikts, kam jābūt ministriem, taču vienlaikus eksperts norādīja, ka esošais likumiskais regulējums atstāj daudz brīvas vietas interpretācijai.

Eksperts gan skeptiski izteicās par Gobzema ieceri samazināt ministriju skaitu, piebilstot, ka ministriju skaits nav noteikts Satversmē, taču ir noteikts Ministru kabineta iekārtas likumā.

Skudra arī skaidroja, ka Satversmē nav noteikts, kāds balsu pārsvars nepieciešams valdības apstiprināšanai, līdz ar to pastāv arī iespēja, ka tiktu apstiprināta valdība, kurai atbalstu paustu tikai, piemēram, 39 deputāti. Šāda situācija būtu iespējama, ja kāda partija izvēlētos boikotēt attiecīgo balsojumu.

Vienlaikus Skudra gan pauda šaubas par to, vai "Saskaņa" atbalstītu Gobzema izveidoto valdību, jo tā viņi nostādītu sevi pret visām pārējām partijām.

Komentējot ārkārtas vēlēšanu iespējamību, Skudra norādīja, ka šāda varbūtība nedraud, jo Vējonis ir paziņojis, ka tādas nebūs.

Eksperta ieskatā, Gobzems cenšas apsteigt Vējoņa mēģinājumu aicināt valdību veidot kādam cilvēkam no malas. Skudra uzsvēra, ka Gobzems domā kā jurists, nevis kā politiķis.

Jau ziņots, ka Gobzems piektdien ir atsaucis sākotnējo piedāvājumu par iespējamo Ministru kabineta sastāvu un tuvākajās dienās piedāvās partijām atbalstīt "bezpartejisku profesionāļu veidotu valdību".

Līdz ar šādu soli Gobzems Ministru kabinetā piedāvā samazināt ministru skaitu. Tādējādi viņš atgriežoties pie priekšvēlēšanu laikā dotajiem solījumiem, atsakoties no pēc vēlēšanu laikā īstenotajiem kompromisiem, skaidroja Gobzems. "KPV LV" pirms vēlēšanām solīja ministriju skaitu samazināt līdz sešām.

Vairums Saeimā pārstāvēto politisko spēku pauduši, ka neatbalstītu šādu ieceri.