Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika

Kaimiņš nostājas JKP pusē - neatbalsta ZZS dalību valdībā

© Ģirts Ozoliņš, F64 Photo Agency

Partijas "KPV LV" līdzpriekšsēdētājs Artuss Kaimiņš (KPV LV) neatbalsta Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) dalību valdībā, tādējādi iebilstot paša partijas biedra, premjera amatam nominētā Alda Gobzema piedāvātajam valdības modelim.

"Mans viedoklis ir tāds, ka Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij"), manuprāt, ir Latvijas lielākā nelaime - es esmu to teicis daudzas reizes," savu nostāju aģentūrai LETA pauda "KPV LV" līderis. Politiķa sirdsapziņa neļaujot iet koalīcijā ar ZZS veidojošo partiju "Latvijai un Ventspilij".

Kaimiņš norādīja, ka tas ir viņa personīgais viedoklis, par ko viņš informējis "KPV LV" Saeimas frakciju. Viņš arī norādīja, ka par Gobzema piedāvāto ministru sadalījumu vēl būs nepieciešams balsojums "KPV LV" frakcijā.

Kaimiņš neredz problēmu izveidot četru partiju koalīciju ar "KPV LV", Jauno konservatīvo partiju (JKP), Nacionālo apvienību "Visu Latvijai!" - "Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" (VL-TB/LNNK) un partiju apvienību "Jaunā Vienotība". Politiķis norādīja, ka VL-TB/LNNK būtu jāatbalsta pieeja, ka labi strādās arī šo četru partiju modelis.

Vaicāts, vai Kaimiņa nostāja neliecina par šķelšanos "KPV LV", politiķis atbildēja noraidoši. Viņš norādīja, ka frakcijā ir demokrātija un katram deputātam pašam būs jāpieņem lēmums.

Jau vēstīts, ka Gobzems otrdien nāca klajā ar potenciālā valdības sastāva sākotnējo variantu, visvairāk ministru posteņus piedāvājot JKP, kurai būtu jāpārkāpj pašas noteiktā "sarkanā līnija" un valdībā jāsastrādājas ar ZZS.

Tikmēr JKP aizvien aicina sarunas par valdību turpināt četru partiju sastāvā bez ZZS.

Gobzems aicinājis JKP līdz sestdienas vakaram pārdomāt par labu dalībai viņa valdībā, aģentūrai LETA iepriekš pavēstīja politiķis.

Viņš akcentēja, ka situācijā, kad nepieciešams apstiprināt budžetu, veikt reformas vai paaugstināt cilvēku algas, "mums vēl jāmācās būt nācijai", lai īstenotu "smagu, nepopulāru un kopīgu darbu".

Valsts prezidents devis Gobzemam laiku līdz 10.decembrim, lai panāktu vienošanos par topošo valdību un tās prioritātēm.

Savukārt nacionālās apvienības priekšsēdētājs Raivis Dzintars trešdien pēc partijas valdes un frakcijas sēdes pauda, ka valdībai jābūt stabilai un rīcībspējīgai. Ja koalīciju veidotu tās piecas partijas, kas pašlaik piedalās sarunās, tad var turpināt diskusiju gan par deklarāciju, gan atbildības sfēru sadali, uzskata VL-TB/LNNK politiķi. Šajā situācijā ir labas iespējas nonākt pie pozitīva risinājuma, piebilda Dzintars.