Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Politika

JKP paliek pie sava - valdībā ZZS redzēt negrib

© Oksana Džadana, F64 Photo Agency

Jaunā konservatīvā partija (JKP) aicina sarunas par valdību turpināt četru partiju sastāvā bez Zaļo un zemnieku savienības (ZZS), norādīts partijas paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem.

JKP priekšsēdētājs Jānis Bordāns uzsver, ka JKP gatava nekavējoties atsaukties uz tālākām sarunām šādā četru partiju formātā.

"ZZS visspilgtāk raksturo nepildītie budžeta solījumi medicīnas darbiniekiem, pēkšņi "aizmirstie" policisti un ugunsdzēsēji. ZZS valdīšanas laikā Latvija ir ieguvusi reputāciju kā netīrās naudas atmazgāšanas lielvalsts un Saeimas deputātus tauta uztver kā degvielas zagļus un kompensāciju izkrāpējus. ZZS politiku raksturo muļļāšanās un skandāli simtiem miljonu vērtos iepirkumos Satiksmes ministrijā, kā arī neizpildīti solījumi lauksaimniecības un vides aizsardzības jomā. Šādai politikai ir jāsaka skaidrs "nē" un esmu pārliecināts, ka mūsu pozīciju atbalstīs gan "KPV LV" deputāti, gan "KPV LV" vēlētāji, gan arī "KPV LV" izvirzītais Ministru prezidenta amata kandidāts Aldis Gobzems," klāsta Bordāns.

JKP paužot "skaidru apņemšanos" jau nekavējoties sēsties pie sarunu galda, lai no četrām partijām - JKP, "KPV LV", nacionālās apvienības un "Jaunās Vienotības" izveidotu spēcīgu, profesionālu un kompetentu valdību. "Šai valdībai būtu garantēts Saeimas vairākuma atbalsts ar vairāk nekā 50 balsīm," piebilst Bordāns.

"Kā labas gribas žestu, mēs apliecinām, ka Jaunie konservatīvie šajā valdības modelī nepretendēs uz papildus ministru amatiem un atbalstītu Zaļo un zemnieku savienībai iepriekš piedāvāto amatu pārdalīšanu citiem topošās koalīcijas partneriem," akcentēja Bordāns.

Viņš uzsvēra, ka JKP ir nākusi politikā, lai "pozitīvā veidā mainītu mūsu valsts Latvijas politisko kultūru, lai liktu cilvēkiem sajust, ka valsts ievēlētie priekšstāvji tiešām ir tautas kalpi, kuri domā par cilvēku, nevis šauru interešu grupu interesēm".

"Jau sākotnēji, Jauno konservatīvo biedru sapulcē mēs esam stingri definējuši, ka gadījumos, ja tas būs matemātiski iespējams, mēs atbalstīsim jaunās koalīcijas izveidi bez partiju Saskaņas un ZZS piedalīšanās un pie šiem principiem mēs esam stingri turējušies," skaidroja Bordāns.

JKP uzskatot, ka "Saskaņa" ir "pretvalstisks spēks, kura darbība bieži vien notiek nevis Latvijas valsts un tās iedzīvotāju, bet gan citu valstu interesēs", savukārt ZZS ir politiskā partija, kas "visspilgtāk raksturo līdzšinējo, duļķaino un nesaprotamo politikas vidi", kas kategoriski neesot pieņemama JKP biedriem un arī vēlētājiem.

Kā ziņots, Gobzems aicina JKP līdz sestdienas, 8.decembra, vakaram pārdomāt par labu dalībai viņa valdībā, aģentūrai LETA pavēstīja Gobzems.

Politiķis akcentē, ka situācijā, kad nepieciešams apstiprināt budžetu, veikt reformas vai paaugstināt cilvēku algas, "mums vēl jāmācās būt nācijai", lai īstenotu "smagu, nepopulāru un kopīgu darbu".

Valsts prezidents devis Gobzemam laiku līdz 10.decembrim, lai panāktu vienošanos par topošo valdību un tās prioritātēm.

Savukārt nacionālās apvienības priekšsēdētājs Raivis Dzintars trešdien pēc partijas valdes un frakcijas sēdes pauda, ka valdībai jābūt stabilai un rīcībspējīgai. Ja koalīciju veidotu tās piecas partijas, kas pašlaik piedalās sarunās, tad var turpināt diskusiju gan par deklarāciju, gan atbildības sfēru sadali, uzskata VL-TB/LNNK politiķi. Šajā situācijā ir labas iespējas nonākt pie pozitīva risinājuma, piebilda Dzintars.