Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Gobzems pārliecināts par atbalstu viņa piedāvātajai valdībai

© Dāvis Ūlands/F64 Photo Agency

Nesaskatot iemeslus partiju iebildumiem par topošā Ministru kabineta sastāvu, premjerministra amatam nominētais Aldis Gobzems (KPV LV) pārliecināts par Saeimas atbalstu viņa piedāvātajai valdībai.

Kā žurnālistiem pēc kārtējām valdības veidošanas sarunām sacīja Gobzems, viņš patlaban neredz iemeslus partijām iebilst pret izteikto ministriju sadalījumu, jo tā izstrādē esot ņemti vērā iepriekšējo sarunu un interešu uzsvari un vēlmes.

"Pašlaik jāļauj partijām apdomāties, jāizrāda cieņa pret sarunu dalībniekiem", teica Gobzems.

Jautāts, vai viņš būtu gatavs vadīt mazākuma valdību, Gobzems uzsvēra, ka "agrāk vai vēlāk "KPV LV" vadīs Latvijas valdību, jo "KPV LV" visās sarunās izrādīja ļoti konstruktīvu pieeju". Gobzema ieskatā šodien izteiktais ministriju sadalījuma piedāvājums ir "ļoti konstruktīvs, loģisks, argumentēts, pamatots un saprotams".

Uzsverot to, ka balsojumam Saeimā Gobzema piedāvātais Ministru kabineta sastāvs tiks virzīts arī bez izteikta vairākuma, Gobzems pavēstīja, ka "viņā rit kuršu asinis" un viņam kā kurzemniekam nav tendences padoties. "Es nekad neizkaru balto karogu," uzsvēra politiķis.

"Es iešu un aizstāvēšu savu ideju un savus argumentus līdz galam, tāpat kā visu dzīvi aizstāvēšu Latvijas valsti," solīja premjera amata kandidāts.

Uz jautājumu, vai viņš būtu gatavs runāt ar partiju "Saskaņa", lai iegūtu balsis vai lai tā nepiedalītos balsojumā, Gobzems norādīja, ka pie sarunu galda patlaban "sēž 64 balsis", ar ko patlaban esot pietiekami. Jautājumu par iespējamu komunikāciju ar "Saskaņu", lai iegūtu balsis, politiķis nosauca par "pielādētu un provokatīvu", vien norādot, ka nevar atbildēt par to, kā būs situācijā, kura nenotiks.

Kā ziņots, premjera amatam nominētais Gobzems visvairāk ministru posteņus piedāvā JKP, kurai būtu jāpārkāpj pašas noteiktā "sarkanā līnija" un valdībā jāsastrādājas ar ZZS.

Sev "KPV LV" vēlas trīs vietas valdībā - Gobzems būtu premjers, Saeimā neiekļuvušais Roberts Spručs ieņemtu finanšu ministra amatu, bet par iekšlietu ministru partija vēlētos redzēt savu Saeimas deputātu Ralfu Nemiro.

JKP tiek piedāvāti četri ministru posteņi: satiksmes ministra - Tālim Linkaitam, veselības - Jurim Jurašam, izglītības - Dagmārai Beitnerei-La Gallai, bet tieslietu - Jānim Bordānam vai Jutai Strīķei.

Apvienībai "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK Gobzems piedāvā trīs ministru posteņus: vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra vietu - Raivim Dzintaram vai Rihardam Kolam, labklājības - Imantam Parādniekam, kultūras - Dacei Melbārdei.

ZZS un "Jaunajai vienotībai" (JV) tiek piedāvāts pa divām vietām Ministru kabinetā: zemkopības ministra amatu varētu ieņemt Edgars Tavars vai Armands Krauze, bet aizsardzības ministra amatu varētu saglabāt Raimonds Bergmanis. Savukārt JV pārstāvji Jānis Reirs un Edgars Rinkēvičs varētu ieņemt attiecīgi ekonomikas un ārlietu ministru amatus.

"KPV LV" vēlas, lai tiktu nomainīta arī Saeimas Budžeta komisijas vadība, šo amatu atņemot "Attīstībai/Par" pārstāvim Mārtiņam Bondaram un uzticot to "KPV LV" deputātam Atim Zakatistovam.