Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Politika

Potenciālie partneri nesteidz atbalstīt Gobzema piedāvājumu

© REUTERS/ SCANPIX

Potenciālie valdības partneri vēl nesteidz atbalstīt, tomēr sola apdomāt premjera amata kandidāta Alda Gobzema (KPV LV) piedāvājumu par topošās valdības sastāvu.

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) priekšsēdētājs Raivis Dzintars žurnālistiem sacīja, ka šodien saņemts piedāvājumus par atbildības jomu sadalījumu. Šī esot "laba starta pozīcija tālākām sarunām", kas par šo jautājumu bloku tikai sāksies. Iztirzāt atsevišķus posteņus nebūtu pareizi, piebilda Dzintars.

Viņš norādīja, ka Gobzema lēmums par "Attīstībai/Par!" (AP) izslēgšanu no sarunām sarežģī situāciju un būs grūtāk nodrošināt stabilu balsu vairākumu. Tagad situācija būs atkarīga no Jaunās konservatīvās partijas (JKP) - vai šis politiskais spēks paliks pie pozīcijas par nesadarbošanos ar Zaļo un zemnieku savienību (ZZS), uzskata Dzintars. Viņš atgādināja, ka VL-TB/LNNK ir spēkā valdes lēmums, ka 53 balsu koalīcija ir gandrīz vai mazākuma koalīcija.

Tikmēr ZZS valdes priekšsēdētājs Armands Krauze sacīja, ka šodienas piedāvājums ir sākums sarunām par atbildības jomām, kas arī tiks izvērtēts partijā. Tas tiks apspriests un tad ZZS sniegšot komentārus. Viņš gan piebilda, ka ZZS varētu strādāt šādā valdībā, jo pagaidām sarunās iesaistītās partijas var nodrošināt vairākumu. Līdz ar AP izslēgšanu no sarunām gan ir "samazinājušās manevra iespējas".

"Jaunā Vienotība" (JV) pagaidām nekādus vērtējumus Gobzema piedāvājumam nevarot izteikt, jo šodien gatavojusies runāt par reģionālo reformu un obligātā iepirkuma komponentes (OIK) likvidēšanu, tomēr saņēmusi piedāvājumu par atbildības jomu sadalījumu, kas arī tikšot izvērtēts pirms komentāru sniegšanas, žurnālistiem pauda JV politiķis Arvils Ašeradens. Vienlaikus viņš norādīja, ka izmaiņas Saeimas Prezidijā nebūtu nepieciešamas. Ašeradens arī atzina - ja šovakar būtu jāparaksta koalīcijas līgums par šādu valdību, viņš to vēl nedarītu.

Savukārt Jaunās konservatīvās partijas komentāru par Gobzema piedāvājumu aģentūrai LETA pagaidām nav izdevies iegūt. JKP līdz šim apgalvojusi, ka nestrādās vienā valdībā ar ZZS.

Kā ziņots, premjera amatam nominētais Gobzems visvairāk ministru posteņus piedāvā JKP, kurai būtu jāpārkāpj pašas noteiktā "sarkanā līnija" un valdībā jāsastrādājas ar ZZS.

Sev "KPV LV" vēlas trīs vietas valdībā - Gobzems būtu premjers, Saeimā neiekļuvušais Roberts Spručs ieņemtu finanšu ministra amatu, bet par iekšlietu ministru partija vēlētos redzēt savu Saeimas deputātu Ralfu Nemiro.

JKP tiek piedāvāti četri ministru posteņi: satiksmes ministra - Tālim Linkaitam, veselības - Jurim Jurašam, izglītības - Dagmārai Beitnerei-La Gallai, bet tieslietu - Jānim Bordānam vai Jutai Strīķei.

Apvienībai "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK Gobzems piedāvā trīs ministru posteņus: vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra vietu - Raivim Dzintaram vai Rihardam Kolam, labklājības - Imantam Parādniekam, kultūras - Dacei Melbārdei.

ZZS un "Jaunajai vienotībai" (JV) tiek piedāvāts pa divām vietām Ministru kabinetā: zemkopības ministra amatu varētu ieņemt Edgars Tavars vai Armands Krauze, bet aizsardzības ministra amatu varētu saglabāt Raimonds Bergmanis. Savukārt JV pārstāvji Jānis Reirs un Edgars Rinkēvičs varētu ieņemt attiecīgi ekonomikas un ārlietu ministru amatus.

"KPV LV" vēlas, lai tiktu nomainīta arī Saeimas Budžeta komisijas vadība, šo amatu atņemot "Attīstībai/Par" pārstāvim Mārtiņam Bondaram un uzticot to "KPV LV" deputātam Atim Zakatistovam.