Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Politika

"Jauno vienotību" biedējot atvērtās koalīcijas princips

© Ģirts Ozoliņš, F64 Photo Agency

"Jauno vienotību" (JV) biedē atvērtās koalīcijas princips un "Saskaņas" vilkšana valdībā, šorīt LTV "Rīta Panorāmā" izteicās JV līderis Arvils Ašeradens.

Atvērtajai koalīcijai noteikti nepiekritīsim, uzsvēra politiķis.

Ašeradena vērtējumā, "KPV LV" līdera Alda Gobzema valdības veidošanas sarunās esot daudz jautājumu un maz atbilžu, piemēram, JV vēloties redzēt valdības deklarācijas uzmetumu, jo pašreizējā formātā tas neesot pieņemams.

Tomēr vislielākie jautājumi esot par Gobzema iespējām iegūt pielaidi valsts noslēpumam. Ašeradens pastāstīja, ka no Satversmes aizsardzības biroja vadītāja Jāņa Maizīša saņemta informācija, ka Gobzema gadījumā vajadzēs veikt padziļināto pārbaudi, kas var ilgt līdz maijam, taču tik ilgi strādāt ar tehnisku valdību JV nav gatava.

Ašeradens kā spekulācijas novērtēja Gobzema mājienus, ka drošības iestādēm būtu kādas intereses ietekmēt politikas procesu, tāpēc tās nedodot viņam pielaidi valsts noslēpumam. Acīmredzot, drošības iestāžu rīcībā ir kāda informācija, kāpēc viņi saka, ka nepieciešamas padziļinātas pārbaudes, uzsvēra Ašeradens.

JV pārstāvis atzina, ka neskaidrā situācija, kāda tā pašlaik izveidojusies, lielā mērā ir prezidenta Raimonda Vējoņa atbildība, tāpēc valdības veidošanā iesaistītās partijas gribējušas dzirdēt viņa skaidrojumus, kāpēc viņš valdības veidošanu uzticējis Gobzemam, apstākļos, kad nav skaidrības par viņa iespējām piekļūt valsts noslēpumu saturošai informācijai. Taču prezidents tikšanos atteicis un tagad partijām pašām jātiek skaidrībā, konstatēja politiķis.