Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Politika

Notiks Gobzema valdības veidošanas sarunu sestais raunds

© Dāvis Ūlands, F64 Photo Agency

Ministru prezidenta amata kandidāta Alda Gobzema (KPV LV) valdības veidošanas sarunās šodien notiks sestā tikšanās, kurā politiskie spēki turpinās spriest par veicamajiem darbiem.

Ar valdības veidošanas gaitu saistītus jautājumus šodien iecerējusi pārspriest arī "Jaunā Vienotība", kurai plānota valdes un frakcijas kopsēde.

Līdz šim politiķi atzinuši, ka sarunās neredz lielu virzību, turklāt partijas joprojām norāda uz neskaidrību par pielaides piešķiršanu Ministru prezidenta amatam nominētajam Gobzemam.

Pats Gobzems paudis, ka gadījumā, ja viņam izdosies panākt vienošanos par valdības izveidi, tad varētu lūgt atlikt Saeimas balsojumu par Ministru kabineta apstiprināšanu līdz brīdim, kad būs pieņemts lēmums par viņa pielaidi valsts noslēpumam. Tikmēr apvienības "Jaunā Vienotība" pārstāvis Krišjānis Kariņš, apvienības "Attīstībai/Par!" (AP) pārstāvis Juris Pūce un Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) pārstāvis Edgars Tavars par šādu iespēju izteikušies kritiski.

Iepriekšējā partiju tikšanās notika sestdien, kad politiķi galvenokārt diskutēja par izglītības jomu, kā arī apsprieda šīs nedēļas sarunu plānus un vienojās, ka iecerēto desmit sarunu vietā notiks 13 partiju savstarpējās sarunas.

Pagaidām iespējamais valdības sastāvs un tas, kuras partijas varētu atbalstīt Gobzema valdību, nav skaidrs.

Sarunās par iespēju izveidot Gobzema valdību piedalās viņa pārstāvētā "KPV LV", AP, Jaunā konservatīvā partija (JKP), nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK, ZZS, kā arī JV. Visas šīs partijas paudušas, ka neredz iespēju veidot valdību ar "Saskaņu".

Valsts prezidents Raimonds Vējonis devis Gobzemam laiku līdz 10.decembrim, lai panāktu vienošanos par topošo valdību un tās prioritātēm.

Kopumā parlamentā darbojas septiņas frakcijas. No "Saskaņas" Saeimā ievēlēti 23 deputāti, JKP un "KPV LV" pārstāv pa 16 deputātiem, AP un nacionālo apvienību "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK - pa 13, ZZS - 11, bet JV - astoņi deputāti.