Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Politika

Gobzems valdību būvē ar draudiem

© F64

Valdību veidojošā Alda Gobzema sarunu biedri atzīst, ka viņa spēja nu jau nedēļu pie viena galda noturēt Zaļo un zemnieku savienību un Jauno konservatīvo partiju ir vērā ņemama, taču tas vien nenozīmējot, ka labēji centriskās partijas spērušas kaut soli tuvāk jaunajai valdībai. Savukārt pats sarunu vadītājs ir gatavs paralizēt valdības darbu kaut līdz maijam un nepieciešamības gadījumā vest tautu ielās.

Saskaņā ar paša sākotnēji izstrādāto plānu A. Gobzema valdības veidošanas sarunas rit lēni un mierīgi. Valsts prezidenta nominētais premjerministra amata kandidāts atzīst, ka tik sadrumstalotā topošajā koalīcijā nepieciešami radoši risinājumi ideoloģiski grūti savietojamu partiju savietošanai un tas prasa laiku. Savukārt A. Gobzema sarunu partneri slavē viņa diplomāta spējas, bet šķendējas, ka sarunām nav taustāma rezultāta, par valdības aprišu jušanu nemaz nerunājot.

Sasniegt taustāmus rezultātus A. Gobzemam traucē arī neskaidrība par to, kad un vai Satversmes aizsardzības birojs (SAB) izsniegs viņam atļauju iepazīties ar valsts noslēpumu saturošu informāciju.

Gobzema centieni panākt vizīti pie Valsts prezidenta, kurā viņš un pārējās piecas labēji centriskās partijas cerēja saņemt atbildes par to, kādēļ prezidents izvirzījis premjerministra kandidātu, par kuru SAB nespēj operatīvi sniegt atzinumu un kā rīkoties, ja potenciālajam premjeram pielaides valsts noslēpumam nebūs vēl mēnešiem ilgi, cieta neveiksmi.

Nav zināms, kāda bija komunikācija starp prezidentu un partijām, bet publiskajā telpā izplatītajā paziņojumā prezidents skaidri norāda, ka pašlaik spēkā esošā kārtība, kādā tiek izsniegtas pielaides valsts noslēpumam, ir pietiekami sabalansēta, lai to nemainītu. Prezidents arī norāda, ka tas, vai persona atbilst kritērijiem, lai saņemtu pielaidi valsts noslēpumam, ir atkarīgs ne tikai no personas iepriekšējiem darbiem un attiecībām, bet arī no tās personīgajām īpašībām. «Valsts drošības intereses prasa, lai pieeja valsts noslēpumam būtu tikai tādām personām, kuru personiskās īpašības nepieļautu risku, ka valsts noslēpums varētu tikt izpausts, tādējādi nodarot kaitējumu valsts drošībai, ekonomiskajām vai politiskajām interesēm,» skaidro Valsts prezidents.

Tikmēr A. Gobzems ar visiem iespējamajiem līdzekļiem pauž pārliecību, ka tieši viņš ir tas, kurš spēj izveidot Saeimas vairākuma atbalstu baudošu valdību, un pieļauj, ka gadījumā, ja SAB tiešām nespēj viņu pārbaudīt pietiekami operatīvi, viņš izveidoto valdību uz balsojumu Saeimā varētu virzīt tikai tad, kad saņēmis no SAB atļauju piekļuvei valsts noslēpumam. Par to, ka viņš to saņems, A. Gobzems nešaubās ne mirkli.

Ja A. Gobzemam kāds tiešām dotu šādu iespēju novilcināt jaunās valdības apstiprināšanu līdz brīdim, kad viņš saņem vai nesaņem pielaidi, tas nozīmētu, ka nākamā gada budžets varētu tikt apstiprināts tikai vasaras vidū vai vēl vēlāk, jo SAB priekšnieks Jānis Maizītis jau norādījis, ka pārbaude var ilgt pat sešus mēnešus. Savukārt vecajai M. Kučinska valdībai mandāta budžeta apstiprināšanai vairs nav.

Jaunās Vienotības premjerministra amata kandidāts Krišjānis Kariņš norāda, ka šāda rīcība būtu nepieļaujama, jo neskaidrības politikā radītu ķēdes reakciju ar ekonomikas palēnināšanos. Arī Attīstībai/PAR! pārstāvis Juris Pūce norāda, ka šāds scenārijs ir nepieļaujams.

Otrs scenārijs viņa uzvedībai, kuru piesauc A. Gobzems, nav labāks. Viņš ir pārliecināts, ka savā mūžā neko pret valsti vērstu nebūtu izdarījis, noliedz, ka viņam būtu kāda personīgā īpašība, kas liegtu pieeju valsts noslēpumam, un uzskata, ka pielaides atteikšana nozīmētu tikai vienu - esošā vara nevēlas pieļaut viņa solītās pārmaiņas. Tādēļ, no SAB saņemot atteikumu, viņš un viņa pārstāvētā partija KPV LV aicinās sabiedrību mosties un padarīt šo jautājumu publisku. Arī iepriekš no KPV LV izskanējuši brīdinājumi par neapmierinātās sabiedrības iziešanu ielās, ja netiks sasniegti KPV LV deklarētie mērķi.