Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Porošenko aicina neticēt Putina meliem: Viņš grib atgūt visu veco Krievijas impēriju

© Scanpix

Ukrainas prezidents Petro Porošenko intervijās Vācijas medijiem noraidījis Krievijas prezidenta Vladimira Putina apgalvojumus, ka pagājušās svētdienas notikumi Kerčas šauruma reģionā ir Kijevas provokācija, un aicinājis kancleri Angelu Merkeli palīdzēt viņa valstij.

"Neticiet Putina meliem," viņš sacījis laikrakstam "Bild", atgādinot, ka arī 2014.gadā Kremlis noliedza savu saistību ar Krimas aneksiju. "Putins grib atgūt visu veco Krievijas impēriju. Krimu, Donbasu, visu valsti. Viņš jūtas kā Krievijas cars, kura impērija nevar pastāvēt bez Ukrainas. Viņš mūs uzlūko kā koloniju."

Intervijā Vācijas mediju koncernam "Funke Mediengruppe" Ukrainas prezidents mudinājis Vāciju un tās sabiedrotos pastiprināt jūras spēku klātbūtni Melnajā jūrā, lai atturētu Krieviju no tālākas agresijas.

"Krievijas agresīvās darbības nav pieņemamas. Starptautiskajai sabiedrībai un apvienotajai Eiropai jāvērš pret Krieviju stiprāks spiediens," viņš sacījis.

"Mums ir vajadzīga spēcīga, vienota nepārprotama reakcija uz Krievijas agresīvo uzvedību. Mums jāaptur "Nordstream 2". Mums jau tagad jādomā par jaunām sankcijām," norādījis Porošenko.

Pēc viņa teiktā, Krievija "vēlas iegūt sauszemes koridoru no okupētā Donbasa uz okupēto Krimu, sagrābjot Mariupoli un Berdjansku".

Spriedze Krievijas un Ukrainas attiecībās pieaugusi kopš pagājušās svētdienas, kad Krievijas bruņotie spēki Kerčas šaurumā sagrāba trīs Ukrainas jūras spēku kuģus, kas aizvesti uz Kerčas ostu Krievijas okupētajā Krimā. Sagūstītos 24 ukraiņu jūrniekus Krievija apcietinājusi uz diviem mēnešiem un nogādājusi Maskavā.

Šonedēļ Porošenko jau mudināja Rietumu sabiedrotos izvietot karakuģus Azovas jūrā. Reaģējot uz viņa aicinājumu, NATO preses sekretāre Oana Lungesku norādīja, ka alianses klātbūtne šai reģionā jau ir visai būtiska, un solīja, ka NATO izvērtēs šo jautājumu.

Sestdien Porošenko paziņoja, ka Krievija ap Ukrainu izvietojusi sauszemes spēkus ar aptuveni 80 000 karavīru.

"Ap Ukrainu, okupētajās Donbasa teritorijās un Krimā izvietoti sauszemes spēki ar aptuveni 80 000 Krievijas karavīru, aptuveni 1400 artilērijas un raķešu sistēmu, 900 tanku, 2300 bruņumašīnu, aptuveni 500 lidmašīnu un 300 helikopteru," braucienā pa Kijevas apgabalu pavēstīja Porošenko.

Viņš piebilda, ka Melnajā jūrā, Azovas jūrā un Egejas jūrā uzdevumus pilda vairāk nekā 80 Krievijas kuģi un astoņas zemūdenes.

Savukārt Putins, sestdien runājot G20 samita preses konferencē Buenosairesā, paziņoja, ka Ukraina neesot ieinteresēta mierīgā konflikta atrisinājumā un karš nebeigšoties, kamēr Kijevā pie varas būs "kara partija".