Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Skatīs pirmo 13.Saeimā iesniegto pieprasījumu par OIK sistēmu

© Vladislavs Proškins, F64 Photo Agency

Saeima šodien nodeva izskatīšanai Pieprasījumu komisijā šajā sasaukumā pirmo iesniegto pieprasījumu saistībā ar obligātās iepirkuma komponentes sistēmu, kas adresēts ekonomikas ministram Arvilam Ašeradenam (JV).

Pieprasījumu par Ekonomikas ministrijas (EM) īstenotās subsidētās elektroenerģijas valsts atbalsta shēmas un EM rīcības tiesiskumu un likumību iesnieguši partijas "Saskaņa" deputāti Ivars Zariņš, Ļubova Švecova, Valērijs Agešins, Regīna Ločmele-Luņova, Jānis Tutins, Jānis Krišāns, Artūrs Rubiks, Inga Goldberga, Edgars Kucins un Ivans Ribakovs.

Politiķi apgalvo, ka pēc 12.Saeimā iesniegtā pieprasījuma no Ašeradena sniegtajām atbildēm neesot radusies iespēja pārliecināties, ka EM īstenotā atbalsta shēma subsidētās elektronerģijas ražotājiem tiek īstenota atbilstoši ES nosacījumiem.

Deputāta Zariņa inicētajā pieprasījumā norādīts uz Eiropas Savienības tiesību normām, kas nosaka, ka, pārkāpjot nosacījumus, ieviestais atbalsts ir nelikumīgs. Sniedzot savu argumentāciju, deputāti norāda, ka rodas pamatotas bažas, ka EM maldina sabiedrību un parlamentāriešus par savu darbību tiesiskumu un "apzināti vai pilnīgi nekompetenti īsteno prettiesiskas darbības (..) šauras personu grupas interesēs".

Jau vēstīts, ka līdz septembra vidum EM kopumā atcēlusi atļaujas 26 elektrostacijām, kas ļāvis novērst iespējamo OIK kopējo izmaksu pieaugumu turpmākajos desmit gados par aptuveni 384,5 miljoniem eiro, aģentūru LETA informēja ministrijā.

Ašeradens vērsies Ģenerālprokuratūrā par iespējamu EM amatpersonu nolaidīgu rīcību, izsniedzot obligātā iepirkuma atļaujas. Pieteikumā Ģenerālprokuratūrai nav norādītas konkrētas EM amatpersonas, bet ministrs aicina izvērtēt to amatpersonu rīcību, kuras konkrētajā laikā posmā - no 2012.gada līdz 2017.gadam - bija iesaistītas un atbildīgas par atjaunojamās enerģijas jomas uzraudzību.

Kā ziņots, vēl 12.Saeima septembra beigās konceptuāli atbalstījuši grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā OIK ierobežošanai. Likumprojekts paredz nostiprināt EM pienākumu nodrošināt obligātā iepirkuma mehānisma kontroli, kas ietver pienākumu pārbaudīt, vai atbalsta programmas saņēmēji pēc būtības atbilst kritērijiem.

Likumā arī paredzēts noteikt EM pienākumu anulēt obligātā iepirkuma saņemšanas tiesības ražotājiem, kas neatbilst vai pārkāpj atbalsta mehānisma noteikumus.