Premjers un ministre paliek pie sava - šī valdība par mediķu algu palielināšanu nevarot lemt

© Mārtiņš Zilgalvis, F64 Photo Agency

Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) un finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) joprojām norāda, ka pašreizējai valdībai nav pilnvaru mediķu atalgojuma palielināšanai nākamgad.

Kā trešdien pēc valdības sēdes žurnālistiem stāstīja premjers, ar lēmumu par pagaidu budžeta principiem tiks nodrošināta daļa no solītā pieauguma veselības nozarei, piemēram, tiks nodrošināta papildus samaksa par virsstundām, kā arī tiks nodrošināta atkāpe no budžeta deficīta.

Tajā pašā laikā Veselības ministrija (VM) nākamnedēļ solījusi valdībā iesniegt informatīvo ziņojumu par straujāku atalgojuma pieaugumu mediķiem no 2019.gada. Vaicāts, ko tieši šī valdība nākamnedēļ varētu lemt saistībā ar mediķu atalgojuma pieaugumu, Kučinskis sacīja, ka Ministru kabinets izskatīs VM informatīvo ziņojumu, kurā būs ietverti ieteikumi turpmākai rīcībai.

Lūgts precizēt, vai tie būs ieteikumi jaunajai Saeimai palielināt budžetu veselības nozarei, Kučinskis piebilda, ka "to, ko šī valdība varēja izdarīt ar nākamā gada budžetu, mēs esam izdarījuši, mums vairs nav pilnvaru".

Arī Reizniece-Ozola (ZZS) žurnālistiem sacīja, ka valdības lemtais par pagaidu budžeta principiem neatrisinās visus jautājums, piemēram, mediķu atalgojuma pieaugumu.

Lūgta precizēt, vai ar šodien valdībā lemto par pagaidu budžetu visas mediķu prasības netiks pilnībā apmierinātas, Reizniece-Ozola norādīja, ka, lai lemtu par papildu naudu mediķu algu palielināšanai, ir jāizveido jaunā valdība.

"Sabiedrība gaida jauno valdību ne tikai mediķu atalgojuma dēļ, bet lai varētu sākt normālu darbu kopumā. Mēs darām maksimumu, ko spējam, bet mums nav tiesību veidot jaunu budžetu ar būtiskiem izdevumiem. Jaunās valdības kompetencē būs lemt, kādas iniciatīvas atbalstīt - mediķus vai citas jomas," sacīja finanšu ministre.

Vienlaikus veselības ministre Anda Čakša (ZZS) aģentūrai LETA norādīja, ka patlaban sagatavoto informatīvo ziņojumu valdība skatīts nākamās nedēļas valdības sēdē, lai nodrošinātu "politisko pēctecību". Iepriekš ziņojuma skatīšana tika atlikta ar domu, ka darbu pārņems jaunā valdība. Vienlaikus, ņemot vērā, ka situācija mainījusies un šobrīd jaunā valdība veidojas lēni, pārrunājot ar premjeru, pieņemts lēmums šo jautājumu tomēr skatīt. Finanšu jautājumi, kas saistīti ar budžeta apstiprināšanu, gan tikšot risināti tikai budžeta pieņemšanas kontekstā, kad tiks izveidota jaunā valdība, atzina Čakša.

Viņa sacīja, ka informatīvā ziņojuma pieņemšana zināšanai ir ļoti svarīga, jo gan NMPD, gan slimnīcās cilvēki ir uzticējušies pašreizējai valdībai, tāpēc svarīgi parādīt, ka visas darbības veiktas, lai nodrošinātu mediķu atalgojuma palielināšanas pēctecību.

Ministre uzskata, ka pašreizējās valdības politiskā atbildība ir "līdz galam pabeigt procesu", atstājot jaunajai valdībai skaidri apstiprinātus dokumentus.

Čakša gan solīja, ka arī kā 13.Saeimas deputāte iestāsies par mediķu atalgojuma palielināšanas pēctecības nodrošināšanu, tostarp strādājot Sociālo un darba lietu komisijā.

Svarīgākais