Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Politika

Keris piesardzīgs prognozēs par Sociālo un darba lietu komisijas sastāvu

© Dmitrijs Suļžics, F64 Photo Agency

Vērtējot iespējamo Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas darbu, Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) priekšsēdētājs Valdis Keris vērtējumā un prognozēs ir piesardzīgs.

Kā Keris norādīja aģentūrai LETA, šai komisijai uzticēts sarežģīts un ļoti atbildīgs darbs. LVSADA priekšsēdētājs uzskata, ka šīs komisijas pirmais un galvenais uzdevums ir stabilizēt situāciju veselības aprūpes nozarē.

Kera ieskatā, tas paredz nodrošināt veselības nozares darbiniekus ar solītajām garantijām saistībā ar atalgojuma palielināšanu un virsstundu apmaksu. Nepieciešamas stingras politikas garantijas, nosakot, ka turpmāko trīs gadu laikā tiek piešķirti nepieciešamie līdzekļi, lai varētu nodrošināt mediķu atalgojuma palielināšanu par 20% 2018., 2019. un 2020.gadā, piebilda Keris.

Uz jautājumu, vai tas, ka komisijā varētu darboties četri deputāti, kuriem ir tieša saistība ar veselības aprūpes nozari, ir laba ziņa nozarei kopumā, Keris norādīja, ka līdzšinējā pieredze liecinot, ka ne vienmēr daudzu nozares pārstāvju atrašanās Saeimā palīdzējusi nodrošināt nepieciešamās izmaiņas.

Vienlaikus Keris izteica cerību, ka jaunajam sastāvam ātri izdosies apgūt komisijā strādāšanai nepieciešamās iemaņas un ka jau pieredzējušie deputāti sniegs viņiem atbalstu.

Saskaņā ar provizorisko Saeimas komisijas sastāvu Sociālo un darba lietu komisijā darbosies tajā iepriekš strādājošie deputāti no partijas "Saskaņa" - Andrejs Klementjevs un Vitālijs Orlovs. Vienlaikus šajā komisijā no "Saskaņas" deleģēts arī SIA "Rēzeknes slimnīcas" valdes loceklis Jānis Krišāns.

No Jaunās konservatīvās partijas (JKP) Sociālo un darba lietu komisijai izvēlēts JKP Ētikas komisijas vadītāja vietnieks Normunds Žunna, kā arī operdziedātāja Evita Zālīte-Grosa.

Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK darbam komisijā izvēlējusies Rēzeknes domes deputātu Edmundu Teirumnieku, partiju apvienība "Attīstībai/Par" - kardiologu Andri Skridi, bet parija "KPV LV" - reģionālās pašvaldības policijas lietvedi Ievu Krapāni.

Partiju apvienību "Jaunā vienotība" Sociālo un darba lietu komisijā pārstāvēs pašreizējais labklājības ministrs Jānis Reirs, bet Zaļo un zemnieku savienību - veselības ministre Anda Čakša.