Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Ķīna par Eiropas armijas ideju: Mēs nekad neesam radījuši draudus Eiropai

© Reuters/Scanpix

Komentējot Francijas prezidenta Emanuela Makrona aicinājumu izveidot īstu Eiropas armiju, Ķīna trešdien paziņojusi, ka nekad nav radījusi draudus Eiropai.

"Mēs nekad neesam radījuši draudus Eiropai," sacīja Ķīnas Ārlietu ministrijas preses pārstāve.

Lai gan "Eiropai ir tiesības izlemt savu ārlietu un aizsardzības politiku", Eiropas līderi patiesībā pauduši vēlmi ciešāk sadarboties ar Ķīnu, sacīja ministrijas pārstāve.

Makrons pagājušajā nedēļā izpelnījās pretrunīgus vērtējumus, aicinot nākotnē izveidot īstu Eiropas armiju, lai aizsargātos no iespējamajiem draudiem, kuru vidū minēja Krieviju, Ķīnu un ASV.

ASV prezidents Donalds Tramps tviterī paziņoja, ka Makrona aicinājums veidot "īstu Eiropas armiju" ir ļoti aizvainojošs, un piebilda, ka "Eiropai vispirms vajadzētu samaksāt savu daļu NATO, kuru lielā mērā subsidē ASV".

Savukārt Vācijas kanclere Angela Merkele otrdien pauda atbalstu šai idejai, norādot, ka Eiropas armija varētu darboties paralēli NATO.

Viņa paziņoja, ka ierosinās arī izveidot Eiropas Drošības padomi ar rotējošu prezidentūru.

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs ir atzinīgi novērtējis Eiropas Savienības (ES) centienus aizsardzības jomā, bet brīdinājis, ka tie nedrīkst kaitēt transatlantiskajām saitēm.