Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika

Tramps atkal kritizējis Makronu par aicinājumu izveidot Eiropas armiju

© Scanpix

ASV prezidents Donalds Tramps otrdien atkal kritizējis Francijas kolēģi Emanuelu Makronu par aicinājumu izveidot Eiropas armiju.

"Emanuels Makrons ierosina veidot savu armiju, lai aizsargātu Eiropu pret ASV, Ķīnu un Krieviju. Bet tā bija Vācija Pirmajā un Otrajā pasaules karā. Kā tad Francijai klājās?" tviterī paziņoja Tramps.

"Viņi Parīzē jau sāka mācīties vācu valodu pirms ieradās ASV. Maksājiet par NATO vai nē!" tvītoja Baltā nama saimnieks.

Tramps ir vairākkārt nosodījis Eiropas valstis par nepietiekamu ieguldījumu savā aizsardzībā, bet sevišķi asi kritizējis Vāciju.

Scanpix

Makrons sadusmojis Trampu sakot, ka Eiropai nepieciešama sava armija, un minot ASV kopā ar Ķīnu un Krieviju kā iespējamos draudus.

Ierodoties uz Pirmā pasaules kara beigu pasākumu Parīzē, Tramps tviterī paziņoja, ka Makrona aicinājums veidot "īstu Eiropas armiju" ir aizvainojošs.

Makrons sestdien intervijā telekanālam CNN sacīja, ka viņš ir runājis ar Trampu par šo situāciju, ko Makrona birojs raksturoja kā pārpratumu.

Makrons sacīja, ka viņi abi ir vienisprātis par nepieciešamību labāk pārdalīt slogu NATO ietvaros, kas nozīmē, ka Eiropai savā aizsardzībā būtu mazāk jāpaļaujas uz ASV finansējumu.

"Runājot pavisam tieši, es nevēlos redzēt Eiropas valstis palielinām savus aizsardzības budžetus, lai iegādātos amerikāņu un citus ieročus, kas nāk no jūsu rūpniecības," intervijā CNN sacīja Makrons.

ASV amatpersonas uzsvērušas, ka Vašingtona ir uzticīga NATO, neskatoties uz Trampa komentāriem.

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs tikmēr atzinīgi novērtējis Eiropas Savienības (ES) centienus aizsardzības jomā, bet brīdinājis, ka tie nedrīkst kaitēt transatlantiskajām saitēm.