Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

"Attīstībai/Par!" paziņo, ka JKP solījumi nav izpildāmi un "atmet" valdības deklarāciju

© F64 Photo Agency

Ņemot vērā Jaunās konservatīvās partijas (JKP) topošās valdības darbu plāna lielās izmaksas, ir jābūt konceptuāli citai valdības deklarācijai, uzskata apvienības "Attīstībai/Par!" (AP) līderis Daniels Pavļuts.

Pēc partiju tikšanās Pavļuts žurnālistiem pauda, ka gan pamatbudžeta, gan speciālā budžeta izmaksas lēšamas vismaz ap 1,7 miljardiem eiro. Tātad šobrīd Jaunās konservatīvās partijas (JKP) piedāvātajā valdības deklarācijas projektā iekļautie solījumi nav izpildāmi, norādīja Pavļuts.

Šī situācija ir jārisina, tāpēc partijas šodienas sarunās paņēma pārtraukumu līdz trešdienas, 14.novembra, rītam. "Izskatās, ka jābūt citai valdības deklarācijai, konceptuāli citam dokumentam," uzsvēra Pavļuts, piebilstot, ka fundamentāli jāpārskata pamati, uz kuriem veidot valdības deklarāciju.

Līdzīgi arī nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) priekšsēdētājs Raivis Dzintars otrdien žurnālistiem sacīja, ka JKP piedāvājumā par valdības darbiem ierakstīti neizpildāmi solījumi.

Pēc tikšanās ar Finanšu ministrijas ekspertiem var konstatēt, ka JKP piedāvātajā darba plānā ierakstīts tas, kas nav izpildāms, akcentēja politiķis, piebilstot, ka šo solījumu īstenošanai nepieciešami 1,7 miljardi eiro. Savukārt atbildes par to, kur ņemt šādus līdzekļus, neesot.

Līdz ar to ir ārkārtīgi grūti paļauties uz šo dokumentu kā pamatu, lai virzītos uz priekšu, teica VL-TB/LNNK līderis.

Dzintars pēc partiju tikšanās norādīja - ja pēc valdības veidošanas sarunām ierasts teikt, ka sarunas bija konstruktīvas, tad šoreiz to pateikt būtu grūtāk. Diskusijās bija daudz asumu, kā arī ir haosa iezīmes sarunu organizēšanas procesā, viņš stāstīja.

Viņš atturējās no komentāriem, vai līdz 21.novembrim būs iespējams vienoties par JKP līdera Jāņa Bordāna vadīto valdību.

Savukārt "KPV LV" līderis Arrtuss Kaimiņš pauda, ka nevajag ļoti satraukties, ja kādam sarunās ir nepieciešama pauze. Vairāk pauzes nevajadzēs, jo politiķi tiksies rīt no rīta un izmantot visu dienu, piebilda politiķis. Taujāts par iespēju noteiktā termiņā - līdz 21.novembrim vienoties par Bordāna valdību, Kaimiņš norādīja, ka tas atkarīgs no sarunu partneriem.

Tikmēr "Jaunās Vienotības" politiķi pagaidām atturas no plašākiem komentāriem par sarunu gaitu. Pirmdien "Jaunā Vienotība" paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem pauda, ka Bordāna piedāvāto valdības darba plānu vērtē kā labu sākumu tālākām sarunām, tomēr vairāk to redz kā JKP "priekšvēlēšanu dokumentu, nevis profesionālu valdības darba plānošanas rīku".

Kā ziņots, valdības veidošanas sarunās iesaistītās partijas šodien turpināja diskusijas par iespējamu darba plānu, ko apsprieda arī ar Finanšu ministrijas (FM) ekspertiem.

Pašlaik valdības veidošanas sarunās ir iesaistīti pieci politiskie spēki - Jaunā konservatīvā partija (JKP), "KPV LV", "Attīstībai/Par!", nacionālā apvienība un "Jaunā Vienotība".

Partijas topošās valdības darba plānu pārrunāja arī pirmdien. JKP līderis, premjera amata kandidāts Jānis Bordāns pēc tikšanas paziņoja, ka pašlaik ir vienošanās par astoņām valdības prioritātēm. Starp tām viņš minēja tiesiskumu, obligātās iepirkuma komponentes (OIK) problēmas risinājumu, sociālās nevienlīdzības mazināšanu, izglītību, pārmaiņas veselības jomā, demogrāfijas jautājumus, administratīvi teritoriālo reformu, kā arī finanšu stabilitāti un drošību.

Pagaidām Bordānam un viņa potenciālajai valdībai atbalstu paudusi tikai "KPV LV", savukārt "Jaunā Vienotība" to būtu gatava atbalstīt ar vairākiem nosacījumiem. Pārējie sarunās iesaistītie politiskie spēki vēl nav pauduši skaidru nostāju par iespējamu atbalstu Bordāna veidotājai valdībai.