Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika

Nacionālā apvienība ir par piecu partiju koalīciju

© F64 Photo Agency

Koalīcija jāveido vismaz piecām partijā, uzskata nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) valde.

Nacionālās apvienības priekšsēdētājs Raivis Dzintars aģentūrai LETA pastāstīja, ka šis ir vienbalsīgs partijas valdes lēmums, jo ar mazāku skaitu, kas nodrošinātu nedaudz vairāk par 50 balsīm parlamentā, nav iespējams izveidot stabilu koalīciju.

Pašlaik valdības veidošanas sarunās ir iesaistīti tieši pieci politiskie spēki - Jaunā konservatīvā partija (JKP), "KPV LV", "Attīstībai/Par!", nacionālā apvienība un "Jaunā Vienotība". Pagaidām nominētā premjera amata kandidātam Jānim Bordām un viņa potenciālajai valdībai atbalstu pauda tikai "KPV LV", savukārt "Jaunā Vienotība" to būtu gatava atbalstīt ar vairākiem nosacījumiem.

"Jaunās Vienotības" vadītājs Krišjānis Kariņš aģentūrai LETA iepriekš pauda, ka "Jaunā Vienotība" varētu atbalstīt Bordāna valdību, ja tai būtu skaidrs parlamenta vairākuma atbalsts un visi partneri vienotos par darāmajiem darbiem. Tāpat "Jaunā Vienotība" valdībā vēlētos uzņemties pārraudzību vismaz par divām sfērām. Savukārt Bordāna piedāvāto valdības darba plānu "Jaunā Vienotība" vērtē kā labu sākumu tālākām sarunām, tomēr vairāk to redz kā JKP "priekšvēlēšanu dokumentu, nevis profesionālu valdības darba plānošanas rīku".

Pārējie sarunās iesaistītie politiskie spēki vēl nepauda skaidru nostāju par iespējamu atbalstu Bordāna veidotājai valdībai.

Kā ziņots, piecas 13.Saeimā ievēlētas partijas šodien turpina diskusijas par valdības izveidi. Šodien potenciālo koalīcijas partneru starpā tiek apriests jautājums par topošās valdības darbu plānu.

Jaunā konservatīvā partija (JKP) jaunās valdības darba plānā piedāvā piešķirt Latvijā dzimušajiem nepilngadīgiem bērniem Latvijas pilsonību, palielināt veselības aprūpes budžetu, bet minimālo pensiju 200 eiro apmērā tagad sola divu gadu laikā, nevis 2019.gadā.

JKP piektdien nosūtīja potenciālajiem koalīcijas partneriem savu priekšlikumu par topošās valdības darbiem. JKP arī iepriekš piedāvājusi iespējamu darbu plānu, bet šis piedāvājums ir papildināts un mainīts. Kopumā JKP piedāvātais valdības darba plāns ir uzrakstīts uz 13 lapām un tajā ir 15 sadaļas.