Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

Potenciālais valdības sastāvs varētu būt skaidrs nākamās nedēļas vidū

© Mārtiņš Zilgalvis, F64 Photo Agency

Potenciālais nākamās valdības sastāvs varētu būt skaidrs nākamās nedēļas vidū, uzskata premjera amatam nominētais politiķis Jānis Bordāns (JKP)

Bordāns žurnālistiem sacīja, ka nākamnedēļ, 12.novembrī, ar potenciāliem koalīcijas partneriem tiks apriests jautājums par topošās valdības darbu plānu. Savukārt otrdien un trešdien plānots runāt par atbildības jomu sadalījumu un konkrētām personālijām.

Bordāns atkārtoja, ka JKP savā pārziņā vēlētos Finanšu ministriju, Iekšlietu ministriju, kā arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM). Starp finanšu ministra kandidātiem Bordāns minēja politiķus Gati Eglīti un Krišjāni Feldmani, iekšlietu ministra amata kandidāti ir Juta Strīķe un Juris Jurašs, bet viens no vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra amata kandidātiem varētu būt Tālis Linkaits.

JKP piedāvā "Jaunajai Vienotībai" uzņemties atbildību par Ārlietu ministriju, savukārt nacionālajai apvienībai "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK varētu turpināt pārraudzīt Kultūras ministriju. JKP līdera vērtējumā, Edgars Rinkēvičs būtu labs ārlietu ministrs, bet VARAM pārraudzība būtu jāmaina un to nevajadzētu atkārtoti uzticēt pašreizējām ministram Kasparam Gerhardam (VL-TB/LNNK).

Bordāns sacīja, ka neviena no partijām nav nosaukusi Izglītības un zinātnes ministriju kā prioritāti. Pēc Bordāna domām, Tieslietu ministriju varētu vadīt "Jaunās Vienotības" vai apvienības "Attīstībai/Par!" pārstāvji.

Partija "KPV LV" no JKP pirms dažām nedēļām izteiktā sākotnējā piedāvājuma būtu gatava ieņemt satiksmes ministra amatu, kā arī esot paudusi gatavību uzņemties atbildību par zemkopības jomu un vides aizsardzības un reģionālās attīstības sfērām, liecina citu politiķu neoficiāli teiktais. Lai gan arī JKP izteikusi gatavību vadīt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, izskanējis viedoklis, ka arī šajā jautājumā abas partijas panāks savstarpēji izdevīgu risinājumu.

Bordāns norādīja, ka par atbildības jomu sadalījumu vēl notiek diskusijas, turklāt ne visas partijas ir izteikušas savas prioritātes.

Lai arī JKP līderis uzskata, ka valdību izdosies izveidot, viņš pauda, ka "ekonomiskie vai noziedzīgie grupējumi" varētu mēģināt kavēt šo procesu. Viņaprāt, šos grupējumus satrauc Strīķes vai Juraša iespējama nonākšana iekšlietu ministrijas vadībā. .

Jaunā konservatīvā partija šodien potenciāliem partneriem iesniegs savu redzējumu par valdības darba plāna projektu. Bordāns norādīja, ka darba plānā ņemts vērā arī potenciālo koalīcijas partneru redzējums. Bordāns sagaida, ka partijas izvērtēs šo piedāvājumu un sniegs savus priekšlikumus.

Vienlaikus politiķis uzsvēra, ka no plāna nav izslēgti JKP būtiskie punkti. Priekšlikumu ietekme uz budžetu tikšot rūpīgi izvērtēta, to palīdzēšot izdarīt arī Finanšu ministrijas eksperti.

Bordāns uzskata, ka ceturtdien notikusī pirmā sarunu kārta ar potenciālajiem sadarbības partneriem ir tuvinājusi politiķus veiksmīgai valdības izveidei. Politiķis ceturtdien žurnālistiem atkārtoti pauda, ka iespēju izveidot veiksmīgu valdību vērtē kā 80% pret 20%.