Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Politika

Bukmeikeri Bordāna izredzes izveidot valdību vērtē ka neparedzamas

© Mārtiņš Zilgalvis, F64 Photo Agency

Nominējot Jāni Bordānu premjera amatam, Valsts prezidents Raimonds Vējonis ievadījis jaunu posmu valdības veidošanas sarunās. Atšķirībā no premjera nominantiem iepriekšējos gados, Bordānam partneru pārliecināšanai dotas ne vairāk kā divas nedēļas. Iespēju, ka Jaunās konservatīvās partijas līderim tas izdosies, "Betsafe" vērtē ar 50% varbūtību.

Šādas izredzes faktiski nozīmē, ka rezultāts ir gandrīz neprognozējams. Līdzšinējās bezauglīgās sarunas partiju starpā liek domāt, ka divas nedēļas potenciāla valdības sastāva iezīmēšanai ir krietni par maz. Iespējams, prezidents vēlas dot iespēju vienot sadrumstaloto parlamentu vairākiem kandidātiem, un Bordāns kādu iemeslu dēļ šajā rindā ir pirmais. Kad Bordānam doto uzdevumu izpildīt neizdosies, Valsts prezidents nosauks nākamo.

Sākotnēji, bukmeikeru noskaņojums par jaunās valdības vadītāja sliecās būt par labu izvirzītajam premjerministram Jānim Bordānam, taču situācijai ik dienas mainoties, premjera amata kandidāta līderpozīcijās, bukmeikeri prognozēja, ka izvirzīsies "Attīstībai/Par!" premjeramata kandidāts- Artis Pabriks, atstājot aiz sevis KPV LV un JKP līderus. Iespēju , ka par premjerministru kļūs Atis Pabriks bukmeikeri vērtēja ar 33% varbūtību, savukārt, Gobzema - 28%.

Tomēr šādā scenārijā valdības izveidošana kļūtu vēl sarežģītāka. Politiskais spēks, kurš visdrīzāk varētu kļūt par šķērsli Bordānam ceļā uz premjera amatu, ir "Attīstībai/Par!". Iepriekš JKP piedāvājumu izveidot valdību Bordāna paspārnē "Attīstībai/Par!" noraidīja. Ņemot vērā pēdējo dienu savstarpējās attiecības, būs jāpieliek lielas pūles, lai “nogludinātu” attiecības.

Ja neizdosies atrast kompromisus, kā nākamo iemēģināt spēkus valdības veidošanā Vējonis varētu aicināt "Attīstībai/Par!" kandidātu Arti Pabriku. Gobzemam kļūt par premjeru var traucēt tieši priekšvēlēšanu retorika. Prezidents katrā paziņojumā uzsver, ka valdībai ir jāstiprina mediju neatkarība, savukārt Gobzems pat solījis atlaist atsevišķus žurnālistus gadījumā, ja kļūs par premjeru. Tāpēc prezidenta nominācija nenoliedzami Bordānu izvirzījusi par favorītu cīņā par premjera krēslu. Tajā pašā laikā īsais termiņš koalīcijas izveidošanai un strīdi starp partijām Bordāna lielo iespēju var izgāzt. Iespējams, viss būs atkarīgs no tā, kādu progresu sarunās Vējonis uzskatīs par pietiekamu, lai pēc divām nedēļām Bordāna nomināciju neatsauktu.

Bordāns valdību var izveidot arī bez "Attīstībai/Par!", četru partiju koalīcijā sagrupējoties ar KPV LV un klāt pieaicinot "Jauno Vienotību" un Nacionālo apvienību. Tomēr pastāv šaubas, vai šāds modelis ir ilgtspējīgs, jo tam būtu tikai 52 vietas, turklāt trim KPV LV deputātiem ir aktīvi kriminālprocesi, kas var likt tiem vismaz uz laiku darbu parlamentā apturēt. Arī prezidents šādu koalīciju var neuzskatīt par pietiekamu valdības veidošanai.