Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Politika

Bordāns: Mūrniece spīkera amatā ievēlēta ar "Saskaņas" atbalstu

© Oksana Džadana/ F64 Photo Agency

Jaunā konservatīvā partija (JKP) ir pārsteigta, ka "Jaunā Vienotība" un "Attīstībai/Par!" neatbalstīja Dagmāras Beitneres-Le Gallas kandidatūru Saeimas priekšsēdētājas amatam, sacīja JKP priekšsēdētājs Jānis Bordāns.

Vienlaikus viņš norādīja, ka pozitīvi vērtē Beitneres-Le Gallas ievēlēšanu parlamenta priekšsēdētājas biedra amatā. "Mums ir uzticēts atbildīgs amats, taču svarīgākais ir, ka Latvija ir ieguvusi labu un spēcīgu spīkera biedru," sacīja Bordāns.

Politiķis arī norādīja, ka "patlaban partijas balso pēc viņām vien zināmiem principiem", tādēļ grūti prognozēt kopējo Prezidija sastāvu. "Diemžēl jāatzīst, ka Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK) spīkera amatā tika ievēlēta ar "Saskaņas" atbalstu," piebilda deputāts. Kā ziņots, neviens no "Saskaņas" deputātiem šajā balsojumā nepiedalījās.

Bordāns pagaidām atturējās vērtēt, kā Prezidija sastāvs varētu ietekmēt turpmākās koalīcijas veidošanas sarunas.

Kā ziņots, par 13.Saeimas priekšsēdētāju otrdien tika ievēlēta iepriekšējā parlamenta sasaukuma spīkere Mūrniece, bet par vienu no priekšsēdētājas biedriem - JKP deputāte Beitnere-Le Galla.

Uz priekšsēdētājas biedra amatu kandidēja arī Zaļo un zemnieku savienības pārstāvis Gundars Daudze, bet viņš saņēma mazāku atbalstu, tāpēc netika ievēlēts. Kopumā Saeimas Prezidijā darbojas divi priekšsēdētāja biedri, un Beitnere-Le Galla ievēlēta pirmajā no šiem amatiem. Vēl gaidāmas otrā biedra vēlēšanas.

Līdz pat 13.Saeimas pirmās sēdes dienai nebija skaidrības par topošā parlamenta Prezidija sastāvu, jo partijas joprojām nav vienojušas par jauno koalīcijas sastāvu un valdību, kas apgrūtina iespējas vienoties arī par parlamenta darbu.

Diskusijās par parlamenta spīkera amatu nereti tika piesaukta tradīcija, kas paredz, ka vienas partijas pārziņā nevar būt gan parlamenta priekšsēdētāja, gan Ministru prezidenta amats, tāpēc ar zināmu neizpratni tika vērtēta JKP rīcība, pretendējot uz abiem amatiem.

Ņemot vērā neskaidro spēku sadalījumu, politiķi turpināja neformālās konsultācijas, mēģinot panākt atbalstu saviem kandidātiem. Otrdien pirms balsojuma vairākas partijas bija izvairīgas par savu pozīciju.