Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Politika

Latvijas iedzīvotājus mudinās nākamgad piedalīties Eiropas Parlamenta vēlēšanās

© Reuters/Scanpix

Gatavojoties gaidāmajām Eiropas vēlēšanām, kas notiks 2019.gada maijā, šodien tiks atklāta Eiropas vēlēšanu platforma - iniciatīva - "Šoreiz es balsošu", informēja Eiropas Parlamenta (EP) Informācijas birojā Latvijā.

EP ir ES demokrātijas virzītājspēks, un mēs nevaram atļauties demokrātiju pieņemt par kaut ko pašsaprotamu, to ir jāsargā.

Iniciatīva tiks atklāta Eiropas Savienības (ES) mājā plkst.15. Pasākumu vadīs aktrise Ieva Florence un improvizators Valdis Sils, un klātienē ar savu motivāciju iesaistīties Eiropas vēlēšanās dalīsies un diskusijā piedalīsies dziedātājs Ralfs Eilands, Eiropas Jauniešu parlamenta un Jauniešu Saeimas dalībniece un tiesību zinātņu studente Natālija Knipše, raidījuma "Nekā Personīga" korespondents Deivids Legzdiņš, kā arī "Radio 5" pārstāvji.

"EP ir ES demokrātijas virzītājspēks, un mēs nevaram atļauties demokrātiju pieņemt par kaut ko pašsaprotamu, to ir jāsargā. Balsošana ir nozīmīga demokrātijas izpausme, un tajā ir tiesības un iespēja piedalīties ikvienam. Jo vairāk cilvēku balsos, jo Eiropas demokrātija kļūs spēcīgāka un leģitīmāka. Pasaulē, bez izņēmuma arī Eiropā šobrīd nav vienkārši laiki un izaicinājumu nav maz," skaidroja EP biroja Latvijā vadītāja Marta Rībele.

"Ar cerību uz labāku nākotni būs par maz - šoreiz mums visiem ir jāuzņemas atbildība par to. Pretēji iepriekšējām informatīvām un institucionālām vēlēšanām, šoreiz paļaujamies un "nododam" tās iedzīvotāju rokās - ne tikai balsot, bet iesaistīties vēlēšanu iniciatīvā "Šoreiz es balsošu" un kļūt par daļu no tām," aicināja biroja vadītāja.

Patlaban platformā "www.soreizesbalsosu.eu" reģistrējušies un aktīvi iesaistījušies ap 76 300 eiropiešu no visām ES valstīm. Visvairāk platformā šobrīd iesaistījušies Vācijas, Itālijas, Spānijas, Francijas un Rumānijas iedzīvotāji.

"Ceram, ka arī Latvijas iedzīvotājos nostiprināsies apziņa, ka mums Eiropa pieder tikpat ļoti, cik ikvienam citam eiropietim, un tie kļūs par aktīviem Eiropas vēlēšanu vēstnešiem. Tas ļaus iegūt jaunas un padziļinātas zināšanas, jaunu pieredzi, tajā skaitā vēlēšanu pieredzi, kā arī stiprināt izpratni un piederības sajūtu ES," teica Rībele.

Nākamgad noslēgsies šī EP sasaukuma piecu gadu pilnvaru termiņš. Pašlaik EP strādā astoņi deputāti no Latvijas. Lai arī pēc "Brexit" EP pašreizējo 751 vietā strādās 705 deputātu, no Latvijas arī turpmāk EP strādās astoņi deputāti. Viņi visi pārstāvēs Latvijas iedzīvotāju intereses Eiropas likumdošanas procesā, norādīja birojā.

EP un ES Padome, kuras darbu pašlaik vada Austrija, kopīgi pieņem ES likumus daudzās jomās. Šie likumi pēc tam ir pamats ES valstu nacionālajiem likumiem. Piemēram, Latvijā līdz pat 80% likumu balstīti uz ES lēmumiem, skaidroja birojā. Lai arī Eiropas Komisija (EK) ir vienīgā Eiropas likumu iniciatore, EP var norādīt, kādi tiesību akti būtu vēlami, un prasīt EK, lai tā sagatavo likumdošanas priekšlikumus.