Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika

Valdības veidošanas sarunās progress nav vērojams

© f64

Lai arī ceturtdien aizvadīta pēdējā 12.Saeimas sēde un nākamnedēļ darbu sāks jaunais parlamenta sasaukums, tomēr partiju sarunās par valdības veidošanu un parlamenta vadību progress joprojām nav vērojams.

Līdz ar to palielinās varbūtība, ka pirmajā Saeimas sēdē varētu tikt pārvēlēti četri pašreizējie parlamenta Prezidija locekļi - priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK), viņa vietnieki Inese Lībiņa-Egnere (JV) un Gundars Daudze (ZZS), kā arī parlamenta sekretārs Andrejs Klementjevs (S).

Pret šādu risinājumu gan iebilstot lielākās no Saeimā jaunievēlētām partijām, tomēr kopumā tās savām vēlmēm nespēj nodrošināt balsu vairākumu, jo Jauno konservatīvo partiju (JKP) un "KPV LV" parlamentā pārstāvēs 32 deputāti. Politiķi ir skeptiski, ka līdz 6.novembrim izdosies panākt vienošanos par jaunu Prezidiju, tomēr pavisam šādu iespēju neizslēdz.

Ņemot vērā mēģinājumus vienoties par Prezidiju, valdības veidošanas procesā pagaidām esot paņemta nosacīta pauze.

Partijas "KPV LV" līdzpriekšsēdētājs Artuss Kaimiņš aģentūrai LETA akcentēja, ka politiskais spēks tāpat kā Valsts prezidents Raimonds Vējonis neatbalstot Prezidija locekļu skaita paplašināšanu. Tāpat partija neatbalsta "pagaidu tipa" Prezidiju un "vecās" Saeimas vadības saglabāšanu. Jaunajai Saeimai ir jābūt arī jaunam Prezidijam, akcentēja Kaimiņš. Taujāts par valdības veidošanu, politiķis norādīja, ka no sākuma jāvienojas par Prezidiju, reizē arī valdības veidošanas sarunas esot procesā.

Partiju apvienības "Attīstībai/Par!" līdzpriekšsēdētājs Juris Pūce aģentūrai LETA pastāstīja, ka pašlaik arī pēc politiskā spēka iniciatīvas notiek aktīvas sarunas, lai izlemtu par Prezidiju. Tā kā ir iezīmējusies iespēja, ka trešdien, 7.oktobrī, Vējonis nominēs premjera amata kandidātu, tad nekas neliecina, ka līdz tam kāds no prezidenta iepriekš minētajiem trijiem Ministru prezidenta amata kandidātiem varētu piekāpties, lai būtu iespējams panākt vienošanos, norādīja politiķis.

Kā ziņots, nākamajā trešdienā Valsts prezidents Vējonis varētu vēlreiz tikties ar trim Ministru prezidenta amata kandidātiem, kā arī nosaukt to, kuram uzticētu valdības veidošanu, šodien intervijā Latvijas Radio atzina politiķis.

Iepriekš Vējonis 13.Saeimā ievēlēto partiju darbu pie jaunās koalīcijas veidošanas vērtēja kā neapmierinošu, tādēļ šonedēļ Rīgas pilī tikās ar "KPV LV" Ministru prezidenta amata kandidātu Aldi Gobzemu, Jaunās konservatīvās partijas Ministru prezidenta amata kandidātu Jāni Bordānu un partiju apvienības "Attīstībai/Par!" Ministru prezidenta amata kandidātu Arti Pabriku.

Valsts prezidents skaidroja, ka jau zināmu laiku partijām bijusi iespēja tikties, taču līdz šim sarunu progress kopumā nav apmierinošs. Viņš skaidroja, ka uz pirmo Saeimas sēdi partijām vajadzētu tikt skaidrībā, lai gan pašlaik izskatās, ka partijas nav gatavas vienoties un vēlas gaidīt brīdi, kad Valsts prezidents pats izšķirsies par labu kādam no kandidātiem.

"Ja partijas līdz 6.novembrim nebūs panākušas vienošanos, būs jaintensificē darbs no manas puses, trešdien mēģinot ar trim premjera kandidātiem runāt vēlreiz, lai panāktu kādu risinājumu," piebilda Vējonis, norādot, ka varētu izdarīt izvēli par labu vienam no kandidātiem pēc tikšanās trešdien, ja tāda būs nepieciešama.