Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Politika

Politiķiem dažādi viedokļi par 13.Saeimas vadību

© f64

13.Saeimā ievēlētajiem politiķiem ir dažādi viedokļi par parlamenta vadību, bet līdz 6.novembrim iecerēts vienoties par šo jautājumu.

Partijas vērtē dažādus iespējas, tostarp pagaidu risinājumu un iespēju saglabāt pašreizējo parlamenta vadību. Saeima uz pirmo sēdi sanāks 6.novembrī, un politiķi šaubās, vai līdz šim laikam izdosies izveidot valdību, kas ietekmē arī amatu sadali parlamentā.

Pašlaik Saeimas Prezidijā strādā Ināra Mūrneice (VL-TB/LNNK), Inese Lībiņa-Egnere (V), Gundars Daudze (ZZS), Andrejs Klementjevs (S) un Gunārs Kūtris. No šiem deputātiem tikai Kūtris nav pārvēlēts jaunajā parlamenta sasaukumā.

Vienlaikus citi politiķi gan uzsver, ka būtu nepieciešams ievēlēt jaunu Prezidiju, tāpat konceptuāli apspriesta ideja jaunajā sasaukumā paplašināt Prezidiju, lai tajā varētu iekļaut visu frakciju pārstāvjus.

Piemēram, Jaunās konservatīvās partijas (JKP) līderis Jānis Bordāns uzskata, ka būtu jāvēlē jauns Prezidijs. "KPV LV" premjera amata kandidāts Aldis Gobzems trešdien sacīja, ka 13.Saeimā ievēlētie politiskie spēki tiksies 30.oktobrī, lai risinātu jautājumu "vismaz par pagaidu Prezidiju un pagaidu komisiju vadību".

"Jaunās Vienotības" politiķis Edgars Rinkēvičs žurnālistiem sacīja, ka diskusija par šo jautājumu gaidāma nākamnedēļ. "Prezidijs ir nepieciešams. Vienalga - tehnisks vai pastāvīgs, par to var diskutēt," norādīja Rinkēvičs.

Komentējot iespēju saglabāt pašreizējo Prezidiju, nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK priekšsēdētājs Raivis Dzintars aģentūrai LETA pauda, ka tas varētu būt labs pagaidu risinājums, ņemot vērā, ka nav zināmas jaunās koalīcijas aprises.

Savukārt Klementjevs aģentūrai LETA norādīja, ka Prezidijs ir saistīts ar parlamenta organizatoriskiem jautājumiem, tāpēc frakcijai ir būtiski tajā būt pārstāvētai. Viņš uzsvēra, ka "Saskaņai" kā lielākajai parlamenta frakcijai Prezidijā jābūt pārstāvētai. Viņš piebilda, ka būtiski arī izveidot rīcībspējīgu valdību, kas gan neesot iespējams bez "Saskaņas" dalības.

Kā ziņots, pašlaik valdības veidošanas sarunās iniciatīvu uzņēmušies trīs politiskie spēki - "KPV LV", Jaunā konservatīvā partija un apvienība "Attīstībai/Par!".

Pagaidām gan sarunās nav iezīmējies konkrēts premjera kandidāts, par kuru varētu vienoties partijas, kā arī nav skaidrs koalīcijas sastāvs. Vienlaikus visas partijas, kas piedalās valdības veidošanas sarunās, izslēdz iespēju veidot valdību ar "Saskaņu".