Valdības veidošana prezidenta vēlmēm nepakļaujas

VĒL JĀPADOMĀ. 13. Saeimā ievēlētās partijas ar jaunās valdības veidošanu nesteidzas un mudina to nedarīt arī šā procesa vērotājus. Pēc Attīstībai/Par! un KPV LV tikšanās politiķi vien paziņoja, ka plāno veidot ekspertu darba grupas, lai veicinātu valdības veidošanu un sapratni starp procesā iesaistītajiem spēkiem © Oksana Džadana/ F64 Photo Agency

Kaut arī Valsts prezidents Raimonds Vējonis mudinājis 13. Saeimā ievēlētās partijas par jauno koalīciju vienoties pēc iespējas ātrāk, divas nedēļas pirms jaunās Saeimas pirmās sanākšanas nekas neliecina, ka partijas līdz tam laikam spēs izpildīt prezidenta lūgumu. Pagaidām tiek spriests par ekspertu grupu veidošanu, kurām būtu jāvienojas par nākamās valdības darbu.

Otrdien nākamās valdības veidošanas sarunas turpināja Attīstībai/Par! un KPV LV, taču ārpus jau ierastā formāta partiju pārstāvji neesot runājuši. Proti, apspriesti darāmie darbi, nevis potenciālās valdības aprises. Turklāt pēc abu partiju sarunvedēju tikšanās tie atklāja, ka panākt vienošanos par darāmajiem darbiem varētu tikai tuvāko nedēļu laikā.

KPV LV pārstāvošais Atis Zakatistovs pauž, ka KPV LV un Attīstībai/Par! iecerējušas veidot tematiskas grupas par sešām dažādām tēmām.

Attīstībai/Par! līdzpriekšsēdētājs Daniels Pavļuts pēc tikšanās pauda, ka saruna pamatā bija par satura jautājumiem - topošās valdības darbiem un prioritātēm. Abi politiskie spēki ir vienisprātis, ka tuvākajās divās nedēļās līdz iespējamai premjera nominēšanai galvenais darbs un uzdevums ir tikt skaidrībā un nonākt pie iespējami daudzu partiju vienošanās par darāmo darbu sarakstu.

Savukārt KPV LV pārstāvošais Atis Zakatistovs pauž, ka KPV LV un Attīstībai/Par! iecerējušas veidot tematiskas grupas par sešām dažādām tēmām, kur piedalītos visas potenciālās valdības partijas.

Taujāti par to, kā partijas varētu panākt vienošanos par vienu konkrētu premjera amata kandidātu, A. Zakatistovs atbildēja: «Šobrīd mēs esam gatavi runāt par saturu, es aicinātu jūs to respektēt.»

Vaicāti, vai partijas atstās šo jautājumu tikai prezidenta ziņā vai pašas mēģinās vienoties, arī D. Pavļuts akcentēja, ka sarunās netika apspriests jautājums par atbalstu vienam vai otram premjera amata kandidātam. Politiķis pieļāva, prezidents organizēs savu procesu, kā nonākt pie pārliecības, kuram no trīs nosauktajiem kandidātiem ir lielāks atbalsts starp topošās koalīcijas partijām. Politiķis arī norādīja, ka attiecībā uz atbalsta veidošanu būtiska ir saruna par darbiem.

Vēlāk D. Pavļuts atklāja, ka iecerēts organizēt ekspertu grupas, kas diskutētu par sešām tēmām - veselības aprūpes reformu, izglītības jomu, tiesiskuma un drošības jautājumiem, transporta un infrastruktūras tēmu, obligātā iepirkuma komponentes (OIK) problēmas risinājumu un reģionālo reformu.

Esot vairāki jautājumi, kuri prasa tūlītēju detalizētāku izstrādi, līdz ar to partneriem tiks piedāvāts sešu tematisko grupu tikšanās formāts. Trīs jaunās partijas varētu savstarpēji vienoties, kā uzņemties līderību par šīm jomām atbilstoši prioritātēm. Viņš piebilda, ka sanāksmēs būs aicinātas piedalīties visas sešas partijas, kas iesaistītas sarunās par valdības izveidi. Pārējie partneri tiks iepazīstināti ar ierosinājumu strādāt tematiskajās grupās pie konkrētu jautājumu risināšanas. Tad attiecīgi šāds darbs arī tikšot organizēts.

Tikmēr premjerministrs Māris Kučinskis uzskata, ka jānotiek brīnumam, lai jaunā valdība būtu gatava sākt darbu līdz ar 13. Saeimas sanākšanu uz pirmo sēdi, kas paredzēta 6. novembrī.

Premjers skaidro, ka pat tad, ja jaunās koalīcijas aprises jau būtu zināmas, vajadzētu vēl vairākas nedēļas laika, līdz jaunā valdība ir gatava darbam. «Man vismaz trīs nedēļas aizņēma valdības deklarācijas un rīcības plāna izstrāde, lai uz visiem jautājumiem atbildētu. Tas arī ir tomēr gana svarīgs process,» pauž premjerministrs.

Svarīgākais