Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Kā šodien noslēdzās Valsts prezidenta tikšanās ar 13.Saeimā ievēlētajiem politiskajiem spēkiem?

© F64

Valsts prezidents Raimonds Vējonis šodien turpināja tikties ar 13.Saeimā ievēlētajiem politiskajiem spēkiem. Šodien notika tikšanās ar Jaunās konservatīvās partijas, "KPV LV", "Saskaņa" pārstāvjiem.

"KPV LV" pārstāvji tikšanās laikā ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni apliecinājuši, ka valdība tiks veidota bez "Saskaņas", žurnālistiem sacīja "KPV LV" līderis Artuss Kaimiņš.

"KPV LV" pārstāvji norādīja, ka ar prezidentu nav pārrunāts jautājums par koalīcijas modeli un to, cik partijas tajā jāiekļauj.

"KPV LV" premjera amata kandidāts Aldis Gobzems pēc tikšanās ar prezidentu pauda, ka šī bija "ļoti laba un veiksmīga saruna" par jauno valdību. Pēc Gobzema domām, prezidentam šīs tikšanās laikā bija iespēja nostiprināt pārliecību par "KPV LV" kā politisko spēku, kas plāno saglabāt eiroatlantisko kursu un iestāties par tiesiskuma stiprināšanu. Tāpat "KPV LV" esot pauduši viedokli, ka Latviju neredz kā policejisku valsti.

Ģirts Ozoliņš/F64

Ar prezidentu pārrunāti arī programmatiskie jautājumi, kā arī turpmāka valdības veidošanas gaita. Gobzems akcentēja, ka topošās valdības stabilitātes nolūkos partijām nepieciešams vienoties par darbiem.

"KPV LV" pārstāvji norādīja, ka ar prezidentu nav pārrunāts jautājums par koalīcijas modeli un to, cik partijas tajā jāiekļauj.

*

Savukārt Valsts prezidents Raimonds Vējonis piekrīt Jaunās konservatīvās partijas (JKP) viedoklim, ka jaunā valdība būtu jāizveido pēc iespējas ātrāk, pēc tikšanās ar prezidentu žurnālistiem pauda JKP līderis Jānis Bordāns.

JKP izklāstīja prezidentam savas prioritātes jaunajai valdībai - bezkompromisa cīņa tiesiskuma stiprināšanas jomā un efektīva valsts pārvalde. Šie uzstādījumi esot sakrituši ar prezidenta viedokli. JKP iesniedza prezidentam arī savas pamatnostādnes par topošās valdība darbiem.

Bordāns uzsvēra, ka JKP darīs maksimāli visu, lai panāktu efektīvu valdības izveidošanu. Tāpat prezidentam esot uzdoti vairāki jautājumi - par iespēju, ka tiks izveidota "konservatīvo pārmaiņu valdība", par atsevišķu ministru saskaņošanu.

Ģirts Ozoliņš/F64

Politiķis norādīja, prezidentam vaicāts par vēlmi saskaņot potenciālos aizsardzības, ārlietu un iekšlietu ministrus, un to, vai iekšlietu ministra kandidāta saskaņošana kaut kādā veidā saistīta ar JKP politiķiem Juri Jurašu un Jutu Strīķi. Prezidents esot atbildējis, ka tas nav saistīts.

Jautājums par koalīciju - vai tai jābūt sešu partiju sastāvā vai piecu partiju sastāvā - ar prezidentu neesot apspriests. Bordāns arī apgalvoja, ka divpusējās sarunās partijas nav noraidījušās JKP piedāvāto valdības modeli, pasakot skaidru "nē".

Runājot par iespēju iespējami ātri izveidot valdību, Bordāns norādīja, ka visām topošās valdības partijām būtu jāsēžas pie viena galda un jāapspriež iespējama valdības deklarācija.

*

"Sarkano līniju" politika nav nekas labs, un šādam viedoklim piekrīt arī Valsts prezidents Raimonds Vējonis, pēc tikšanās ar prezidentu žurnālistiem pauda "Saskaņas" politiķis Vjačeslavs Dombrovskis.

Dombrovskis uzsvēra, ka tas ir sabiedrības brieduma jautājums, lai nedalītu cilvēkus pareizos un nepareizos. Viņš arī atkārtoti pauda, ka "Saskaņa" ir ieguvusi lielāku vēlētāju atbalstu Saeimas vēlēšanās, bet prezidentam ir jāizlemj, kuru no politiķiem nominēt valdības veidošanai.

Taujāts, kāpēc "Saskaņa" nav izrādījusi iniciatīvu un organizējusi vadības veidošanas sarunas, Dombrovskis atbildēja, ka vispirms ir jāsaņem prezidenta nominācija un tad jāorganizē tikšanās ar citām partijām.

Līdz šim visi pārējie Saeimā ievēlētie politiskie spēki pauduši, ka nesadarbosies ar "Saskaņu", veidojot valdību. Vienīgā divpusējā tikšanās ir notikusi ar "KPV LV", bet tas esot bijis "konsultāciju formāts", nevis saruna par sadarbību valdība, iepriekš uzsvēra "KPV LV" pārstāvji.