Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Politika

Neziņa par nākamo valdību negaist

© Mārtiņš Zilgalvis/ F64 Photo Agency

Rīt Valsts prezidents sāks uzņemt 13. Saeimā ievēlēto partiju pārstāvjus, taču, par spīti pārsteidzīgajam Jaunās konservatīvās partijas valdības sastāva piedāvājumam, skaidrības, kāds varētu izskatīties nākamais Ministru kabinets, kļuvis mazāk. Otrreiz tiekoties ar KPV LV, Jāņa Bordāna vadītie konservatīvie atsakās runāt par savu piedāvājumu, kamēr KPV LV stūrgalvīgi atkārto, ka par amatiem tā nerunās.

Atgādināsim, ka nepilnu nedēļu pēc vēlēšanām Jaunā konservatīvā partija (JKP) piedāvāja savu versiju par valdības sastāvu. Skaidru nē tai pirmdienas vēlā vakarā pateica Attīstībai/Par!, kas uzņēmusies pārņemt iniciatīvu un, sabalansējot partiju intereses ar nākamās valdības darāmajiem darbiem, piedāvāt savu valdības sastāvu.

Pēc Attīstībai/Par! paziņojuma J. Bordāns vēlreiz atkārtoja, ka viņa vadītā organizācija ir stingra savā pārliecībā un no pašu radītā valdības modeļa neatkāpjas, kā arī turpina uzstāt par Zaļo un zemnieku savienības neiekļaušanu tajā. Taču jau otrdien, tiekoties ar KPV LV, šī pozīcija, šķiet, ir piemirsusies vai saļodzījusies.

Gan JKP līderis, gan KPV LV premjera amata kandidāts Aldis Gobzems pēc politisko spēku tikšanās akcentēja to, ka potenciālie valdības partneri tuvākajās dienās turpinās diskusijas par veicamajiem darbiem un vienosies par programmatiskajiem uzstādījumiem, bet skaidrību par topošās valdības modeli abi politiķi tā arī neviesa.

J. Bordāns arī atzīmēja, ka partijām ir atšķirības jautājumā par šādu sarunu formu - JKP ieskatā saruna būtu efektīvāka, ja par darbiem spriestu konkrētie par jomu atbildīgie politiķi.

Jautāts, vai tas nozīmē JKP izteiktā piedāvājuma noraidīšanu, A. Gobzems atbildēja: «Mēs šodien neapspriedām jautājumu par [piedāvājuma] pieņemšanu vai noraidīšanu.» Pat savu pozīciju vārdos pārliecinoši aizstāvošais J. Bordāns atzina, ka arī JKP bija vēlējusies šonedēļ runāt par darbiem, ne amatiem, un šādas diskusijas turpināsies.

Tiesa, J. Bordāns arī atzīmēja, ka partijām ir atšķirības jautājumā par šādu sarunu formu - JKP ieskatā saruna būtu efektīvāka, ja par darbiem spriestu konkrētie par jomu atbildīgie politiķi. J. Bordāns gan uzteica KPV LV par to, ka partija «iedziļinās piedāvājumā», ko izteikusi JKP. Kā tas ir noticis, ņemot vērā, ka par amatiem neesot runāts, viņš neatklāja, bet mudināja arī citus potenciālos partnerus, īpaši uzsverot, ka sagaida sarunās ar Attīstībai/Par!, ka tā līdzināsies KPV LV.

Atbildot uz jautājumu par iespēju nonākt līdz kopsaucējam par topošo valdību un tās sastāvu, A. Gobzems uzsvēra, ka katrai partijai ir sava taktika un stratēģija, bet KPV LV ļoti skaidri un konsekventi ietur pozīciju runāt par veicamajiem darbiem. Viņš arī mudināja žurnālistus nesteidzināt politiķus ar šādiem jautājumiem.

Politologs Filips Rajevskis šādu frontes izlīdzināšanu JKP sarunu vešanas stratēģijā skaidro ar to, ka partija apzinās, ka pārsteigusies ar savu piedāvājumu un tagad cenšas pielīdzināties pārējiem sarunu vedējiem, kas savas kārtis un intereses vismaz publiski pagaidām nav atklājuši.

«­JKP draud pašizolācija, jo viņi pirmie paziņojuši par Zaļo un zemnieku savienības neiekļaušanu valdībā un pirmie atklājuši savas vēlmes. Tagad viņi mēģina atgriezties atpakaļ sarunu procesā, iziet no situācijas un pievienoties tai retorikai, kuru pagaidām uztur pārējie potenciālie partneri,» saka politologs F. Rajevskis. Viņš ir pārliecināts, ka pagaidām ar valdības veidošanu nav jāsteidzas, jo līdz 12. Saeimas pilnvaru beigām atlikušas vēl trīs nedēļas, kas ir pietiekams laiks, lai partijas spētu vienoties vismaz par kaut ko.

Otrdien KPV LV viesojās arī pie opozīcijai it kā nolemtās Saskaņas, kura 13. Saeimā būs pārstāvēta ar 23 deputātiem. A. Gobzems pēc tikšanās uzsvēra, ka šī bijusi tikai konsultatīva tikšanās, kas vērtējama ārpus valdības veidošanas procesa. KPV LV vēlējusies uzklausīt Saskaņas viedokli par nākamajai valdībai risināmajām problēmām, piemēram, medikamentu cenas samazināšanu, kā arī mudinājusi Saskaņas pārstāvjus pārskatīt savu attieksmi pret opozīcijā strādājošajiem Rīgas domes deputātiem. Proti, likvidēt opozīciju un strādāt vienā lielā un draudzīgā koalīcijā.

Uz jautājumu, vai Saskaņai šķiet pieņemami, ka galvaspilsētas domē nepārstāvēta partija māca, kā Saskaņai strādāt Rīgas pašvaldībā, Saskaņas premjerministra amata kandidāts Vjačeslavs Dombrovskis pauda, ka tie domes deputāti, kas tagad ievēlēti Saeimā, nemaz nav vēlējušies Rīgā sastrādāties ar Saskaņu un Gods kalpot Rīgai, tādēļ Saskaņa KPV LV aicinājumu uztver filozofiski un cer, ka uz Saeimu aizgājušo domnieku vietā nākošie būs atvērtāki sadarbībai.