Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

JKP un "KPV LV" grib vienoties nevis par valdības sastāvu, bet darāmajiem darbiem

© Oksana Džadana, F64 Photo Agency

Jaunā konservatīvā partija (JKP) un "KPV LV" pēc atkārtotām sarunām turpina uzsvērt nepieciešamību vienoties par darbiem, bet skaidrību par topošo valdības modeli pagaidām nevieš.

Gan JKP līderis Jānis Bordāns, gan "KPV LV" premjera amata kandidāts Aldis Gobzems pēc politisko spēku tikšanās akcentēja to, ka potenciālie valdības partneri turpinās diskusijas par veicamajiem darbiem.

Gobzems pauda, ka partijas vienojās turpināt savstarpējās sarunas tuvākajās dienās un vispirms vienoties par "programmatiskiem uzstādījumiem". Kā piemēru Gobzems minēja koalīcijas iknedēļas sanāksmju likvidēšanu, kā arī jautājumus par reģionālo reformu un valsts pārvaldības modeli. Partijas turpināšot cieši strādāt "pie satura jautājumiem", akcentēja politiķis.

Taujāts, vai tas nozīmē JKP izteiktā piedāvājuma noraidīšanu, Gobzems atbildēja: "Mēs šodien neapspriedām jautājumu par [piedāvājuma] pieņemšanu vai noraidīšanu".

Oksana Džadana, F64 Photo Agency

Bordāns pauda, ka JKP arī bija vēlējusies šonedēļ runāt par darbiem, un šādas diskusijas turpināsies. Vienlaikus viņš atzīmēja, ka partijām ir atšķirības jautājumā par šādu sarunu formu - JKP ieskatā saruna būtu efektīvāka, ja par darbiem spriestu konkrētie par jomu atbildīgie politiķi.

Bordāns gan uzteica "KPV LV" par to, ka partija "iedziļinās piedāvājumā", ko izteikusi JKP. Viņš to mudināja darīt arī citus potenciālos partneru, īpaši uzsverot, ka sagaida sarunas ar "Attīstībai/Par!" (AP), kas jau noraidījusi JKP piedāvājumu.

JKP līderis atkārtoti uzsvēra, ka neatkāpjas no principa izveidot valdību bez "Saskaņas" un Zaļo un zemnieku savienības (ZZS). JKP prioritātes jaunajā valdībā ir tiesiskums un reģionālie jautājumu, piebilda Bordāns.

Gobzems pastāstīja, ka "KPV LV" turpinās sarunas arī ar pārējiem politiskiem spēkiem, piemēram, nacionālo apvienību "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) un AP.

Nedz Bordāns, nedz Gobzems skaidri neatbildēja, vai būtu gatavi strādāt AP premjera vadītājā valdībā.

Taujāti par iespēju nonākt līdz kopsaucējam par topošo valdību un tās sastāvu, Gobzems uzsvēra, ka katrai partijai ir sava taktika un stratēģija, bet "KPV LV" ļoti skaidri un konsekventi ietur pozīciju runāt par veicamajiem darbiem. Viņš arī mudināja žurnālistus nesteidzināt politiķus ar šādiem jautājumiem.

Bordāns arī apliecināja gatavību turpināt sarunas ar potenciālajiem valdības partneriem.

Kā ziņots, valdības veidošanā iniciatīvu uzņēmušās JKP un "KPV LV". JKP piektdien paziņoja, ka piedāvā veidot piecu partiju koalīciju, kurā kopā ar to iekļautos "KPV LV", JKP, AP, nacionālā apvienība un partiju apvienība "Jaunā Vienotība" (JV). Līdz ar to opozīcijā paliktu Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) un "Saskaņa".

JKP arī izteica piedāvājumu "KPV LV", AP, VL-TB/LNNK un JV par amatu sadalījumu valdībā.

Savukārt AP paziņojusi, ka nepieņems JKP piedāvāto valdības modeli, jo nav vienošanās par darāmajiem darbiem. Vienlaikus AP rosinās sākt sarunas starp sešām partijām par darāmajiem darbiem, uzsvēra Pūce. Politiskais spēks sarunas par paveicamo plāno sākt ar partiju "KPV LV", JKP, VL-TB/LNNK, ZZS un JV. Proti, ar visām Saeimā iekļuvušajām partijām, izņemot "Saskaņu".