Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Politika

Ašeradens: OIK reformēšanai iesniegti vairāk nekā 100 priekšlikumi

© Vladislavs Proškins, F64 Photo Agency

Gatavojot elektrības obligātā iepirkuma komponentes (OIK) reformu, tiek izvērtēti arī jaunievēlēto politisko spēku priekšlikumi, šodien intervijā LTV "Rīta panorāmai" apgalvoja ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V).

Ašeradens atgādināja, ka OIK reformēšanai ir iesniegti vairāk nekā 100 ieinteresēto pušu priekšlikumi, kas tiekot izvērtēti. Paralēli Ekonomikas ministrija vērtējot arī risinājumus, kurus ieteikušas jaunievēlētās partijas. Piemēram, tiekot vērtēti "KPV LV" ierosinājumi par strauju atbalsta likvidēšanu - lai arī partijas piedāvātais risinājumus izskatoties neiespējams, ministrija vēlreiz izvērtējot visas iespējas.

Mēneša laikā darbs ar priekšlikumiem varētu tikt pabeigts un valdībā iesniegts risinājums OIK sistēmas maiņai, sacīja ministrs. Kā atzina Ašeradens, Ekonomikas ministrija paredz, ka iebildumi pret reformām no uzņēmējiem būs un ir iespējamas tiesvedības, jo neviens no savām priekšrocībām atteikties nevēlas.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka Ministru kabinets 14.augustā atbalstīja Ekonomikas ministrijas priekšlikumu par attiekšanos no OIK maksājuma triju gadu laikā. Ministrijas piedāvājums arī paredz panākt, ka atbalsts "zaļajai" enerģijai mazināsies no līdzšinējā 1% no iekšzemes kopprodukta (IKP) līdz 0,3% no IKP, kā tas ir kaimiņvalstīs.

Līdz ar reformu tiktu ieviests tirgus mehānismos balstīts OIK atbalsts pretēji tam, ka pašlaik noteiktas fiksētas enerģijas iepirkuma cenas. Ašeradens uzsvēra, ka maksājumi TEC 2 ir sarežģītākais jautājums, jo skaidrs, ka šo staciju "izslēgt nevaram" un tā turpinās strādāt. Ministrija pašlaik meklējot labāko veidu, kā šo jautājumu risināt.

Galvenais, lai Latvijā tiktu izveidota stabila valdība, kas strādā ilgā par pusgadu, šādu nostāju par valdības veidošanu sarunu procesu šorīt LTV "Rīta panorāmā" pauda partijas "Vienotība" priekšsēdētājs.

Lūgts vērtēt Jaunās konservatīvās partijas (JKP) nostāju mēģināt valdību izveidot bez Zaļo un zemnieku savienības, Ašeradens atbildēja izvairīgi, uzsverot, ka izvēle par šo jautājumu ir jāizdara nākamajam premjeram, tomēr "Jaunā vienotība" vēlas, lai izveidotā valdība būtu stabila.

Ašeredens pievienojās citu partiju pārstāvju nostājai par valdības veidošanas sarunu "piebremzēšanu", lai pirms amatu dalīšanas tiktu panākta vienošanās par to, ko jaunā valdība apņemas paveikt.

Steigai nav pamata, noteica "Vienotības" līderis.