Pazudušā žurnālista lieta: Tramps sūta valsts sekretāru uz Saūda Arābiju

© EPA/Scanpix

ASV prezidents Donalds Tramps paziņojis, ka "nekavējoties sūta" valsts sekretāru Maiku Pompeo uz Saūda Arābiju sarunām ar karali Salmanu pazudušā saūdarābu žurnālista Džamala Hašogi lietā.

Pēc Trampa teiktā, karalis Salmans "noliedz, ka viņam jebkas būtu zināms par to, kas noticis" ar Hašogi - ASV dzīvojušo laikraksta "The Washington Post" līdzstrādnieku, kurš 2.oktobrī iegāja Saūda Arābijas konsulātā Stambulā, Turcijā, un kopš tā laika vairs nav redzēts.

Saūda Arābijas varasiestādes noliedz apsūdzības, ka Hašogi konsulātā būtu nogalināts.

Nedēļas nogalē Tramps draudēja ar "bargu sodu", ja apstiprināsies, ka Saūda Arābija vainojama Hašogi slepkavībā.

Lielbritānija, Francija un Vācija svētdien nāca klajā ar kopīgu paziņojumu, kurā pieprasīja uzticamu izmeklēšanu Hašogi pazušanas lietā.

Saūda Arābija savukārt svētdien solīja atbildēt uz "jebkuru rīcību", kas tiktu vērsta pret to saistībā ar žurnālista pazušanu.

Politika

Šorīt, 19. septembrī, pie Saeimas ēkas ar emocionāliem reto slimību pacientu stāstu lasījumiem tika pievērsta Saeimas deputātu uzmanība akūtajam finansējuma trūkumam reto slimību ārstēšanai Latvijā. Ignorējot Ministru kabineta (MK) apstiprināto Reto slimību plānu 2023. – 2025. gadam, tiek apdraudēta esošo pacientu terapijas turpināšana un tiek liegta iespēja uzsākt ārstēšanu jauniem pacientiem, vēstīts reto slimību pacientu pārstāvju paziņojumā medijiem.